!DOCTYPE html>
x
VÅR VÄRLD AV TAPAS – Vi gör det goda enkelt!

 Från Caesar till Volpetti

Frågar du en äkta romare vad han vill äta svarar han kanske lammhuvud. Eller hjärna, mjälte, hjärta, lungor, rent av njurar, bräss eller dikalvstarmar! Inte direkt vad vi svenskar förknippar med det italienska köket. Men på ängarna utanför Rom bräker råvaran - fåren och lammen - och har så gjort sedan antikens dagar. Den första kokboken skrevs redan när Tiberius var kejsare för tvåtusen år sedan. Kändiskocken då hette Marcus Gavius Apicius och han beskrev bland annat hur man grillar griskött med salt, peppar, vitlök och rosmarin. Fortfarande en av romarnas favoriträtter. I antikens Rom var kött endast för de rika förstås. Folket år bondbönor och pecorino liksom sparris, olja, ägg och honung. Framför allt åt man bröd som man köpte i de populära bagerierna. Bröd smaksatt med honung, vin, oliver, frukt, kryddor och örter. Den matkultur som överlevt alla förändringar i Roms historia är ”fattigmansmaten” eller husmanskosten – la cucina casalinga (eg. husmorskosten!) Där enkelheten och råvarorna är A och O. Man tager vad man haver och gör det bästa av saken. Pasta, tomatsås, parmesan, basilika och salt. Vips klart att avnjuta i goda vänners lag. Nu börjar vi känna igen den italienska stilen! Inget överarbetat, bara rena och tydliga smaker från ett fåtal råvaror. Av högsta kvalitet förstås.

Vill du veta mer? Kolla in www.volpetti.com

Stadsdelen Testaccio var tidigare ett fattigt arbetarområde som också rymde slakterier och salutorg. Numera finns inga spår av detta förutom saluhallen som är en av Roms största och modernaste. I närheten finner du den lilla matbutiken Volpetti. Liten men naggande god. Ett eldorado för alla som älskar god mat och dryck – och gillar att handla mat! Här har bröderna Volpetti samlat hela italienska kökets delikatesser: ost, lufttorkad skinka, korv, färdiglagade rätter, smörgåsar, balsamvinäger, olivolja, pasta, pajer, fikon, kompotter, puréer, bröd, bakverk…och vin och grappa förstås. Detta säljer man med initierad kunskap och en stor portion humor. Och vad du än pekar på får du prova läckerheterna i generöst skurna bitar. Kunderna skrattar, njuter – och köper. Volpetti har gjort matförsäljning till en konst. men det är absolut ingen konst att handla där!

Text: Ove Boudin

Foto: Lotta Bäckström och Shutterstock.