Frågor & Svar

Vi vill att du ska berikas med kunskap om de fantastiska råvaror som vi erbjuder. Här kan du få svar på många funderingar samt bygga på din kunskap.

Din fråga är viktig för oss.

Får du inte svar här nedan eller om du känner dig osäker om en produkt – skicka in din fråga till oss. Klicka här för att komma till kundtjänst. Vi ser fram emot att höra från dig.

Hur grillar jag färskkorv?

Viktigt att tänka på är att en färskkorv är en rå korv. Den skall behandlas på samma sätt som med rått kött, korven är inte värmebandlad tex rökt eller förkokt. Det är viktigt att färskkorven blir genomstekt, innertemperaturen skall uppnå cirka 72°C. Så här grillar du: Fyll halva sidan med grillkol/bricketer och låt den andra halvan vara tom. Grilla på korven på direkt värme (där all kol/bricketter finns) tills korven får en fin färg, grilla därefter på indirekt värme (där inga kol/bricketter finns) tills dess att korven är klar. Läs mer här.

Är de färskostfyllda inläggningarna pastöriserade?

Ja, osten som används i våra inläggningar är pastöriserad. Om något INTE är pastöriserat skall detta skrivas ut på varan.

Hur länge håller en balsamico, vinäger och olivolja?

Bäst-före-datum är det som gäller om den förvaras mörkt och svalt. En öppnad flaska håller i minst åtta-nio månader vid förvaring mörkt och svalt. Det kan bli lite fällningar efter en tid, men det är inget som påverkar smaken negativt utan är bara ett kvalitetstecken.

Vad är skillnaden mellan en balsamico och en crema di balsamico?

En vanlig balsamico är mycket mer rinnig i sin konsistens och en crema di balsamico är lite tjockare och trögflytande. Den har reducerats och därefter lagrats för att få fram den fylliga och lena smaken.

Min ölkorv/snacksalami är grå i fägen, varför?

Ibland kan det bli vacc-släpp på förpackningarna och då kan fukt komma åt råvaran. Detta är lätt hänt vid produktion och hantering i butik. Det är lätt att detta kan missas i butik, dessa produkter ska självklart plockas bort från butiken. Då fukt når råvaran blir den dålig och ändrar färg från sin fina rödaktiga ton till lite mer grådaktig färg. Ät inte denna, reklamera till butiken eller via vår kundtjänst.

Varför är det vita prickar på ölkorven/snacksalamin?

Ibland kan det uppstå vita prickar på ölkorv och snacksalami – de vita prickarna kallas för Keratin. Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Det förekommer naturligt i muskler och i livsmedel från djurriket, så som kött och fisk. Med normal kosthållning bildar människokroppen cirka 1-2 gram kreatin per dag, men ämnet kan även tas som kosttillskott, då kan halterna bli avsevärt högre.

Varför har den lufttorkade skinkan vita prickar på sig?

Det är väldigt vanligt att produkter som Prosciutto och Serrano får vita prickar på sig. Dessa prickar bildas av aminosyror som ”fäller ut” vid lång lagring av dessa produkter. Det här betyder inte att det är något fel på produkten om dessa uppstår. Utan ni kan njuta med gott samvete.

Är de färskostfyllda inläggningarna pastöriserade?

Ja, osten som används i våra inläggningar är pastöriserad. Om något INTE är pastöriserat skall detta skrivas ut på varan.

Vad betyder Pata Negra?

Pata Negra betyder ”svart klöv” på spanska och är den finaste Ibericoskinkan. För att få kallas Pata Negra ska skinkan komma från de grisar som kallas iberiskt svin eller iberisk gris. Grisrasen ”Iberico” (pata negra puro) härstammar och föds upp på den Iberiska halvön. Rasen har svarta klövar och svart/mörk päls. Födan som består av ekollon ger skinkan en mustig, nötig smak. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket.

Vad betyder Serrano?

Serrano härstammar från det spanska ordet ”sierra” som betyder berg. Serrano skinkan (Jamon serrano) kommer huvudsakligen från vita de grisarna i Spanien bergsområden. Serrano skinkan är en spansk tradition och lufttorkas mellan 10-12 månader. Skinkan har en nötig smak och fin sälta.

Vad betyder Prosciutto?

Prosciutto är det italienska ordet för skinka. I Sverige använder vi det som beteckning för italiensk lufttorkad skinka. Ordet crudo härstammar från latin och betyder ”har torkats ur”. Prosciutto är en skyddad ursprungsbeteckning. De mest kända skinkorna är prosciutto di Parma, från Parma, och prosciutto di San Daniele, från San Daniele del Friuli. Skinkan lufttorkas mellan 8-18 månader, under processen får skinkan en fin sötma och välbalanserad sälta. Prosciutto crudo betyder – rå skinka. Prosciutto cotto – betyder kokt skinka.

Hur lufttorkar man en Parmaskinka?

Framställningen av en Parmaskinka är en lång och kvalitetssäkrad process. Det är ett strikt regelverk att följa. De raser som används är Large White, italiensk lantras, Duroc eller korsningar av dessa tre. Grisarna får endast komma från dessa regioner; Piemonte, Lombardiet, Emilio-Romagna, Umbrien, Marche, Veneto, Lazio, Abruzzo eller Molise. Innan slakt skall grisen väga minst 160 kilo och vara minst 9 månader. Innan framställning märks de upp med P.P. som är benämningen för Prosciutto Parma. Nedan får du en kortfattad förklaring för framställning av en Parmaskinka.

Köttet masseras för att säkra att allt blod är borta från det. Det saltas, och temperaturen kontrolleras för att undvika att det ruttnar, och det lagras sedan i en vecka. Saltet tas bort, och man tillsätter nytt till en andra lagring, som föregår i 2-3 veckor beroende på vikten. Saltet tas bort, och skinkan lagras utan salt i 2-3 månader. Efter denna lagring är skinkan klar att formas, så att den får sin karaktäristiska form. Innan den läggs till slutlig lagring, smörjs den in med en blandning av grisfett, salt och peppar för att beskydda den.

Under den första tiden av lagringen kontrollerar experter om allt föregår som det ska. Det sker genom att man sticker in ett spett i skinkan, som experterna sedan luktar på för att säkerställa att köttet inte ruttnat. Om skinkan godkänns blir den märkt med kronan och C.P.P. (Consorzio di Prosciutto di Parma) tillsammans med månad och år, innan sista lagringsperioden startar. Den sista lagringsperioden beror på skinkans vikt och kan ta allt från 10-12 månader, och ibland ännu längre. Skinkan kontrolleras en sista gång efter sista lagringen, innan den görs redo för försäljning.