Frågor & Svar

Din fråga är viktig för oss.

Får du inte svar på din fråga och om du känner dig osäker om en produkt – skicka in din fråga till oss. Klicka på kundtjänst och fyll i formuläret. Vi ser fram emot att höra från dig.

Varför är det vita prickar på ölkorven/snacksalamin?

Ibland kan det uppstå vita prickar på ölkorv och snacksalami – de vita prickarna kallas för Keratin. Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Det förekommer naturligt i muskler och i livsmedel från djurriket, så som kött och fisk. Med normal kosthållning bildar människokroppen cirka 1-2 gram kreatin per dag, men ämnet kan även tas som kosttillskott, då kan halterna bli avsevärt högre.

Varför har den lufttorkade skinkan vita prickar på sig?

Det är väldigt vanligt att produkter som Prosciutto och Serrano får vita prickar på sig. Dessa prickar bildas av aminosyror som ”fäller ut” vid lång lagring av dessa produkter. Det här betyder inte att det är något fel på produkten om dessa uppstår. Utan ni kan njuta med gott samvete.

Hur grillar jag färskkorv?

Viktigt att tänka på är att en färskkorv är en rå korv. Den skall behandlas på samma sätt som med rått kött, korven är inte värmebandlad tex rökt eller förkokt. Det är viktigt att färskkorven blir genomstekt, innertemperaturen skall uppnå cirka 72°C. Så här grillar du: Fyll halva sidan med grillkol/bricketer och låt den andra halvan vara tom. Grilla på korven på direkt värme (där all kol/bricketter finns) tills korven får en fin färg, grilla därefter på indirekt värme (där inga kol/bricketter finns) tills dess att korven är klar.

Vad betyder ”Clean Label”?

Clean Label är en produkt som är fri från artificiella smaker, tillsatser, konserveringsmedel, färgämnen, smakförstärkare och gluten.

Är de färskostfyllda inläggningarna pastöriserade?

Ja, osten som används i våra inläggningar är pastöriserad. Om något INTE är pastöriserat skall detta skrivas ut på varan.

Vad betyder Pata Negra?

Pata Negra betyder ”svart klöv” på spanska och är den finaste Ibericoskinkan. För att få kallas Pata Negra ska skinkan komma från de grisar som kallas iberiskt svin eller iberisk gris. Grisrasen ”Iberico” (pata negra puro) härstammar och föds upp på den Iberiska halvön. Rasen har svarta klövar och svart/mörk päls. Födan som består av ekollon ger skinkan en mustig, nötig smak. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket.

Vad betyder Serrano?

Serrano härstammar från det spanska ordet ”sierra” som betyder berg. Serrano skinkan (Jamon serrano) kommer huvudsakligen från vita de grisarna i Spanien bergsområden. Serrano skinkan är en spansk tradition och lufttorkas mellan 10-12 månader. Skinkan har en nötig smak och fin sälta.

Vad betyder Prosciutto?

Prosciutto är det italienska ordet för skinka. I Sverige använder vi det som beteckning för italiensk lufttorkad skinka. Ordet crudo härstammar från latin och betyder ”har torkats ur”. Prosciutto är en skyddad ursprungsbeteckning. De mest kända skinkorna är prosciutto di Parma, från Parma, och prosciutto di San Daniele, från San Daniele del Friuli. Skinkan lufttorkas mellan 8-18 månader, under processen får skinkan en fin sötma och välbalanserad sälta. Prosciutto crudo betyder – rå skinka. Prosciutto cotto – betyder kokt skinka.

Varför använder ni Palmolja?

Vi använder RSPO SG – certifierad segregerad palmolja för att binda ihop kryddorna med Rapsoljan i våra Vegonader. 

Vad gäller vid Palmolja och hur bör jag som konsument tänka?

Som konsument kan du göra medvetna val, vilket innebär att stödja certifierad odling (RSPO). Vill du försäkra dig om att inte stödja avskogning bör du välja varor från företag som endast har segregerad olja (SG). WWF anser att RSPO är ett trovärdigt system, även om det inte är perfekt. Palmolja är världens absolut viktigaste vegetabiliska olja. Dessutom är palmolja mycket resurseffektiv – det skulle behövas 4-9 gånger mer mark om man skulle använda t ex kokos, solros, shea eller soja. 

Hur mycket Omega 3 finns det i Rapsolja?

I rapsolja finns det omkring 8 g omega-3 per 100 g. Livsmedelsverket rekommenderar 1-2 tsk om dagen. Fem till tio procent av den energi vi får i oss från maten bör komma från fleromättade fetter, varav ungefär en procentenhet från omega-3. Det motsvarar ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag. Det är lika mycket omega-3 som det finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.

Hur lufttorkar man en Parmaskinka?

Framställningen av en Parmaskinka är en lång och kvalitetssäkrad process. Det är ett strikt regelverk att följa. De raser som används är Large White, italiensk lantras, Duroc eller korsningar av dessa tre. Grisarna får endast komma från dessa regioner; Piemonte, Lombardiet, Emilio-Romagna, Umbrien, Marche, Veneto, Lazio, Abruzzo eller Molise. Innan slakt skall grisen väga minst 160 kilo och vara minst 9 månader. Innan framställning märks de upp med P.P. som är benämningen för Prosciutto Parma. Nedan får du en kortfattad förklaring för framställning av en Parmaskinka.

Köttet masseras för att säkra att allt blod är borta från det. Det saltas, och temperaturen kontrolleras för att undvika att det ruttnar, och det lagras sedan i en vecka. Saltet tas bort, och man tillsätter nytt till en andra lagring, som föregår i 2-3 veckor beroende på vikten. Saltet tas bort, och skinkan lagras utan salt i 2-3 månader. Efter denna lagring är skinkan klar att formas, så att den får sin karaktäristiska form. Innan den läggs till slutlig lagring, smörjs den in med en blandning av grisfett, salt och peppar för att beskydda den.

Under den första tiden av lagringen kontrollerar experter om allt föregår som det ska. Det sker genom att man sticker in ett spett i skinkan, som experterna sedan luktar på för att säkerställa att köttet inte ruttnat. Om skinkan godkänns blir den märkt med kronan och C.P.P. (Consorzio di Prosciutto di Parma) tillsammans med månad och år, innan sista lagringsperioden startar. Den sista lagringsperioden beror på skinkans vikt och kan ta allt från 10-12 månader, och ibland ännu längre. Skinkan kontrolleras en sista gång efter sista lagringen, innan den görs redo för försäljning.