Varför är det vita prickar på ölkorven/snack salamin?

Om du förvarar din ölkorv eller snack salamin kan det uppstå vita prickar – keratin. Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Det förekommer naturligt i muskler och i livsmedel från djurriket, så som kött och fisk. Med normal kosthållning bildar människokroppen cirka 1-2 gram kreatin per dag, men ämnet kan även tas som kosttillskott, då kan halterna bli avsevärt högre. Är du osäker, skicka in en bild på din förpackning så att prickarna syns, skriv gärna ner produktnamn, batch no och datum. Vår kvalitetsansvarige undersöker och återkopplar till dig.

Varför har den lufttorkade skinkan vita prickar på sig?

Det är väldigt vanligt att produkter som Prosciutto och Serrano får vita prickar på sig. Dessa prickar bildas av aminosyror som ”fäller ut” vid långlagrade produkter. Det är inget fel på skinkan om dessa uppstår.

Hur grillar jag färskkorv?

Viktigt att tänka på är att en färskkorv är en rå korv. Den skall behandlas på samma sätt som med rått kött, korven är inte värmebandlad tex rökt eller förkokt. Det är viktigt att färskkorven blir genomstekt, innertemperaturen skall uppnå cirka 72°C. Så här grillar du: Fyll halva sidan med grillkol/bricketer och låt den andra halvan vara tom. Grilla på korven på direkt värme (där all kol/bricketter finns) tills korven får en fin färg, grilla därefter på indirekt värme (där inga kol/bricketter finns) tills dess att korven är klar.

Vad betyder Pata Negra?

Pata Negra betyder ”svart klöv” på spanska och är den finaste Ibericoskinkan. För att få kallas Pata negra ska skinkan komma från de grisar som kallas iberiskt svin eller iberisk gris. Grisrasen ”Iberico” (pata negra puro) härstammar och föds upp på den Iberiska halvön. Rasen har svarta klövar och svart/mörk päls. Födan som består av ekollon ger skinkan en mustig, nötig smak. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket.

Vad betyder Serrano?

Serrano härstammar från det spanska ordet ”sierra” som betyder berg. Serranoskinkan (Jamon serrano) kommer huvudsakligen från vita de grisarna i Spanien bergsområden. Serranoskinkan är en spansk tradition och lufttorkas mellan 10-12 månader. Skinkan har en nötig smak och fin sälta.

Vad betyder Prosciutto?

Prosciutto är det italienska ordet för skinka. I Sverige använder vi det som beteckning för italiensk lufttorkad skinka. Ordet crudo härstammar från latin och betyder ”har torkats ur”. Prosciutton är en skyddad ursprungsbeteckning. De mest kända skinkorna är prosciutto di Parma, från Parma, och prosciutto di San Daniele, från San Daniele del Friuli. Skinkan lufttorkas mellan 8-18 månader, under processen får skinkan en fin sötma och välbalanserad sälta. Prosciutto crudo betyder – rå skinka. Prosciutto cotto – betyder kokt skinka.

Hur lufttorkar man en Parmaskinka?

Framställningen av en Parmaskinka är en lång och kvalitetssäkrad process. Det är ett strikt regelverk att följa. De raser som används är Large White, italiensk lantras, Duroc eller korsningar av dessa tre. Grisarna får endast komma från dessa regioner; Piemonte, Lombardiet, Emilio-Romagna, Umbrien, Marche, Veneto, Lazio, Abruzzo eller Molise. Innan slakt skall grisen väga minst 160 kilo och vara minst 9 månader. Innan framställning märks de upp med P.P. som är benämningen för Prosciutto Parma. Nedan får du en kortfattad förklaring för framställning av en Parmaskinka.

  • Köttet masseras för att säkra att allt blod är borta från det.
  • Det saltas, och temperaturen kontrolleras för att undvika att det ruttnar, och det lagras sedan i en vecka.
  • Saltet tas bort, och man tillsätter nytt till en andra lagring, som föregår i 2-3 veckor beroende på vikten.
  • Saltet tas bort, och skinkan lagras utan salt i 2-3 månader.
  • Efter denna lagring är skinkan klar att formas, så att den får sin karaktäristiska form.
  • Innan den läggs till slutlig lagring, smörjs den in med en blandning av grisfett, salt och peppar för att beskydda den.
  • Under den första tiden av lagringen kontrollerar experter om allt föregår som det ska. Det sker genom att man sticker in ett spett i skinkan, som experterna sedan luktar på för att säkerställa att köttet inte ruttnat.
  • Om skinkan godkänns blir den märkt med kronan och C.P.P. (Consorzio di Prosciutto di Parma) tillsammans med månad och år, innan sista lagringsperioden startar.
  • Den sista lagringsperioden beror på skinkans vikt och kan ta allt från 10-12 månader, och ibland ännu längre.
  • Skinkan kontrolleras en sista gång efter sista lagringen, innan den görs redo för försäljning.