Oktoberfest

2021-09-27

Äntligen oktoberfest!

Bjud på Umpa, Umpa fest med dignande bord med köttiga korvar, brezel, surkål och mustig öl! Låt oss få tipsa om några av våra måsten på oktoberfest.

Rost Bratwurst är en riktig klassiker med hög kötthalt på 85% fläskköttråvara. Rost Bratwurst bjuder på mustig och välbalanserad smak. De är oftast lite tjockare och kryddiga. Grilla eller stek tills den fått en gyllenbrun färg. Servera med en lite syrligare potatissallad och senap! Ett gott tillbehör är äppel-pepparrot. Riv äpplen och pepparrot, mixa och servera.
Visste du att… Wurst är tyska för korv och brat kommer från ordet bräte som betyder hackat kött.

Nürnberger Rostbratwurst är en smakrik lite mindre korv med hög kötthalt på 95% fläskköttråvara, smaksatt med kryddor och örter. Magiskt god! Stek till korven har fått en gyllenbrun färg och servera med surkål och senap.
Visste du att… Förr i tiden rostade man korven knaprig över träkolsglöd.

Ölkorv – det givna snackset! Ölkorv har sitt ursprung från Tyskland skapade från fläskköttråvara som smaksätts med kryddor och kallröks eller varmröks och därefter lufttorkas de. Finns i flera olika smaksättningar: Tysk, Vitlök, Delikryddad, Lucifers Love, Hot Chili, Jalapeno, Mexican Fire, Say Cheese, Kabanoss Hot/Spicy, Chili n Cheese. Om du inte äter fläskkött så har vi två stycken ölkorvar skapade på 100% nötkött: Texas Bull Classic och Chipotle. Tips! Använd gärna ölkorven att smaksätta dina grytor och maträtter!
Visste du att… ölkorven härstammar från Tyskland. Men namnet är ett svenskt påhitt när den blev populär i Sverige på slutet av 1900-talet. I Tyskland kallas den för ”Bierbeisser” eller ”Landjäger”. En äkta klassisk och lufttorkad ölkorv skall ha en hög kötthalt och likt våra ölkorvar tillverkas enligt gammal tysk tradition.

Brezel eller Prezel som det heter på engelska är stora salta kringlor – ett givet tillbehör på Oktoberfest! Ska du göra dem själv så får du vara noga med säkerheten – på med både skyddsglasögon och handskar. Johan Sörberg från ”Hela Sverige Bakar” har ett fantastiskt recept på köket.se   

Äppelöl är en riktig höjdare att överaska sina gäster med. Syrliga äpplen med muscovadosocker är en magisk kombination. Ernst Kirchsteiger har skapat ett fantastiskt gott recept som vi varmt rekommenderar. Receptet hittar du på köket.se

Goda tillbehör: Pepperballs, Tapas ost, syrad lök och gurka.

Varför firar man oktoberfest?
Oktoberfest är en tysk tradition som har sitt ursprung från 1810-talet när prins Ludvig gifte sig med prinsessan Therese av Sachesen-Hildburghausen. Då hölls det en offentlig kapplöpning i München för att fira giftmålet. Detta blev en återkommande fest och tillslut en tradition. Oktoberfest pågår under slutet av september till början av oktober och är idag en av de största folkfesterna runt om i hela världen. Till tradition hör även att kvinnorna bär Dirndl, som är ett klänningsliv som bärs ovanpå en kortärmad blus och männen bär traditionella Lederhosen.