Djurhållning

Fritt strövande i lummiga dalar

I närheten av den pittoreska byn Roccastrada i Toscana strövar grisarna fritt. De lever precis som om de vore vilda, bökandes efter mat i jorden, njuter av de fria vidderna och rullar runt i de lummiga dalarna.

Roccastrada ligger cirka 90 kilometer söder om Toscanas huvudstad Florens. Och det känns som man färdats bak i tiden. Staden är byggt på ett berg med milsvidd utsikt över böljande fält och vackra dalar med uråldriga olivträd.

Varma vindar från havet når upp över området och för med sig havsluft, vilket Subissati tar tillvara på. På 450 meter över havet tillverkar familjen Subissati magi. Deras motto är att endast använda råvaror från Maremma som uppfyller kriterierna om djurhållning och foder. Med fokus på hög kvalitet och småskalighet tar de fram salami, prosciutto, coppa, pancetta fyllda med kärlek och passion.

  • Pata Negra

Pata negra är en grisras med svarta klövar och svart/mörk päls. Pata negra (spanska för svart klöv) kallas även en speciell sorts lufttorkad skinka från Spanien tillverkad av kött från svarta grisar som är uppfödda på ekollon. Grisarna som används skall vara av den Iberiska rasen som har svarta klövar. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket.

  • Duroc grisen

Duroc är en tålig ras, rödbrun i tonen med kraftiga och lite kortare ben. Rasen är känd för sin höga kvalitet på sitt kött. Köttet har en rik fettmarmorering vilket gör den saftigare och mer smakrik. Väldigt lik Iberico i smaken.

  • Iberiska grisen

Grisrasen har fått sitt namn från sitt ursprung – Iberiska halvön i Spanien. Grisarna finns främst i Huelvaprovinsen i Andalusien tillsammans med Extremadura och Segovia, där det finns stora odlingar av ek. Grisarnas främsta föda är just ekollon. En rolig egenskap är att denna ras kan något som inga andra grisraser kan. Och det är att skala ekollonen!