Vegonade – en revolution för det gröna köket

Med smaken i centrum och en så ren produkt som möjligt. Nu lanseras Vegonade – smaksättning för det gröna köket. Sex praktiska påsar med de finaste råvarorna ska underlätta i köket och skapa nya smakupplevelser.

– Vegonade är den största satsningen som vi på PAUL och THOM någonsin har gjort. Användningsområdet är enormt, man kan smaksätta allt med det – det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Thomas Lüttgenau, vd på PAUL och THOM.

Klimatkriser och överkonsumtion är saker som vi har tvingats möta den senaste tiden. I Sverige har hushållen i dag fått upp ögonen för att äta mer grönt, och allt fler familjer väljer att ha en köttfri dag i veckan. Under det senaste året har antalet flexitarianer – det vill säga personer som fortfarande äter kött men har som mål att äta mer vegetariskt – i Sverige ökat. En undersökning, gjord på uppdrag av PAUL och THOM under 2019, visar detta med tydlighet, hela 80 procent* av de svarande har valt bort kött för det gröna köket flera gånger i månaden.

Skapar matglädje
Grossistföretaget PAUL och THOM, som är ett av Sveriges snabbast växande matföretag och mest känt för charkuterier, inlagda grönsaker och vitlök och olika tapastillbehör, har valt att närma sig det gröna köket. Nu lanserar de Vegonade – en revolution när det gäller vegetariska smaksättare.

– Vi vill skapa matglädje som är enkelt, snabbt och har bra kvalitet. Vårt mål är att göra det goda enkelt, säger Åsa Anvelius, marknadschef på PAUL och THOM.

Sparar tid och ökar njutningen
En påse med Vegonade räcker till 1,5 kilo grönsaker eller rotfrukter och hemligheten bakom nyheten är egentligen enkel. Äkta kryddor och en högkvalitativ och certifierad rapsolja lyfter råvarornas naturliga smaker till nya höjder.

– Och det är superenkelt att använda – bara att skala och dela upp grönsakerna, blanda med Vegonade och tillaga i ugnen, förklarar Åsa och tillägger:

– En perfekt lösning för barnfamiljer eller personer som vill äta mer grönt men vet inte hur – men som vill ha kvalitet och god smak.

Sex olika smaker
Vegonade är ett ”clean label”, det vill säga att de har få tillsatser i – det finns inga konstgjorda smaksättare. Produkten är dessutom vegansk och lakto-ovo-vegetarisk och lanseras med sex olika smaksättningar.

Mango & Chili: fruktig och het blandning av mango och chili.
Garlic & Parmesan: välbalanserad vitlöks- och ostsmak.
Black Garlic: med smak av grillad vitlök och peppar i rapsolja.
Roasted peppers: kryddig blandning med smak av grillad paprika.
Arizona: smakar precis som grillat, rökig och kryddstark.
Italy: medelhavets smaker med en touch av rosmarin och örter.

Hållbarhet och kvalitet
Det finns i dag liknande produkter på marknaden, men dessa är vattenbaserade och har ganska mycket tillsatser. PAUL och THOM har alltså satsat på kvalitet och naturliga smaker. En enkel påse, som är lätt att återvinna och som inte kräver förvaring i kyla. Bara att skaka noga, klippa av ena hörnet på påsen och börja att använda.

– Och du behöver bara använda en del, det som blir över använder du vid ett senare tillfälle. Det håller sig länge tack vare att vi använder bra råvaror, säger vd:n Thomas Lüttgenau som betonar att det är viktigt att man tänker på hållbarhet och att tänka på vad man konsumerar.

Produkt i tiden
Idén med Vegonade kom för ett drygt år sedan och PAUL och THOM har utvecklat produkterna med hjälp av specialister på marinader.

– Vegonade är den största satsningen som vi på PAUL och THOM någonsin har gjort. Det är en revolutionerande produkt som ger en otrolig smakupplevelse, lovar Thomas Lüttgenau.

– Det är en fantastisk produkt som ligger i tiden. Det är inte vår intension att vara ett vegetariskt företag, men vi har alla ett gemensamt mål att äta mer grönt och då tycker vi att det både ska vara enklare och godare att äta grönt.

Fantasin sätter gränserna
Vare sig du ska laga något i vardagen eller lite mer lyxigt inför helgen är Vegonade ett säkert kort. En skvätt av blandningen och grönsaker och rotfrukter får en helt egen och ny touch.

– En rolig sak var när vi provade Vegonade här på jobbet. Lagerchefen hos oss provade grönsaker tillagade med Vegonade och sa att det var första gången i hans liv som han tyckte om att äta grönsaker, skrattar marknadschefen Åsa Anvelius.

Och du behöver inte stanna vid att smaksätta grönsaker – Vegonade går minst lika bra att använda i soppor, i såser, som dip eller i grytor. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

– Jag provade till och med att steka ett par vegetariska burgare i en klick Vegonade och jösses vad gott det blev. Det är ju råvaran som styr – Vegonade tar sedan allt till nya höjder, avslutar Thomas Lüttgenau, vd och ägare av PAUL och THOM.

* Enligt undersökning gjord i appen Flaire för PAUL och THOM 2019, 4 500 respondenter.