Mästerkock sätter guldkant på ostbrickan

Nu är de här - som vi har längtat! Tillsammans med mästerkocken Catarina König lanserar vi – exklusivt och noga utvalda ostar – under serien Saluhall.

Catarina König lanserar ost.png

Saluhall är en serie med noga utvald och småskaligt tillverkad chark-, ost- och tapasbrickor, ölkorv och smakrika tillbehör från Italien och Spanien.

Catarina Königs noga utvalda ostar

Tillsammans med mästerkocken och matkreatören Catarina König lanserar PAUL och THOM exklusivt och noga utvalda ostar – under serien Saluhall. 

Med fokus på smak, tillverkning och god djurhållning har vi smakat oss fram genom Europas smakrika hörn och hittade fyra magiskt goda ostar i Nederländerna. Osten kan liknas till en Goudaost och finns i fyra olika lagringstider – från krämigt mjuk till långlagrad och fyllig smak med fina saltkristaller.

Osttillverkning från hjärtat av Friesland

På de Nederländska slätterna fann vi De Fryske – en osttillverkare med egna mjölkbönder. Från hjärtat av Frieslands ängsområde producerar de varje dag, med övertygelse, den bästa mjölken som finns i Friesland. Med stark tilltro och hållbar utveckling för både ko och natur skapar De Fryske och dess mjölkbönder ren ostmagi! Korna strövar fritt utomhus 6 månader om året och de äter mestadels gräs, även inomhus.

Vid tillverkning används endast helmjölk som bidrar till en fantastiskt fin smak på osten! Osten lagras naturligt och har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar och blir nästintill lite honungsfärgad vid 24 månader. Den är fri från färgämnen och innehåller endast ystenzym (mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer). 

Vi har valt ut fyra fantastiska ostar med olika lagringstid och likt fantastiska viner så har jag valt att kalla våra ostar för Creamy, Grande, Reserva och Deluxe. 

Dessa fantastiska ostar finner du i välsorterade ICA butiker runt om i landet från och med v.13. Hittar du dem inte, fråga så kan de beställa hem! Läs mer här för tips från Catarina Königs ost- och charkbricka.

Tävla om Catarina Königs nya kokbok

Pssst... Håll utkik i våra sociala medier @paulochthom och i butik det nalkas smakrika tävlingar inom kort. Var med och tävla om ett exemplar av Catarina König's nya kokbok "Vardag med guldkant" och våra nya ostar! Vinst värd 550 kr.

Våra smakrika ostar

  • KONSISTENS: Mjuk och krämig ost.
    SMAK: Mild, krämig och alldeles underbar. Snäll för allas smaklökar, både för dem som gillar milda ostar samt hos den yngre publiken. 
    LAGRINGSTID: Osten lagras naturligt i 2 månader.
    TILLVERKNING: Vid tillverkning används endast helmjölk* och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra långlagrade ostar. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar då den är fri från färgämnen.
    LÖPE: Osten innehåller endast Ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.
    URSPRUNG: Nederländerna

  • KONSISTENS: Halvmjuk och smakrik ost.
    SMAK: Lagrad ytterligare 4 månader vilket gör den lite fastare i konsistensen med en mer koncentrerad smak och angenäm sälta. 
    LAGRINGSTID: Osten lagras naturligt i 6 månader.
    TILLVERKNING: Vid tillverkning används endast helmjölk* och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra långlagrade ostar. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar då den är fri från färgämnen.
    LÖPE: Osten innehåller endast Ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.
    URSPRUNG: Nederländerna

  • KONSISTENS: Halvhård och smakrik ost.
    SMAK: Klivet till denna ost är ytterligare ett steg i karaktärstrappan. Här börjar osten hårdna något mer, men fortfarande krämig och fin i sin konsistens. Lagringen gör sig påmind i form av små fina saltkristaller som förstärker ostens karaktär och smakupplevelse. 
    LAGRINGSTID: Osten lagras naturligt i 12 månader.
    TILLVERKNING: Vid tillverkning används endast helmjölk* och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra långlagrade ostar. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar då den är fri från färgämnen.
    LÖPE: Osten innehåller endast Ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.
    URSPRUNG: Nederländerna

  • KONSISTENS: Hård och smakrik ost.
    SMAK: Här pratar vi högst upp på karaktärstrappan. Nu har osten lagrats 24 månader och de underbara saltkristallerna utmärker sig allt tydligare, och smaken blir allt mer nötig, lite kolaaktig, näst intill karamelliserad i smaken som brynt smör. Fantastiskt god med otroligt mycket smak som gärna vill mötas av dryck med lite kropp.
    LAGRINGSTID: Osten lagras naturligt i 24 månader.
    TILLVERKNING: Vid tillverkning används endast helmjölk* och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra långlagrade ostar. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar då den är fri från färgämnen.
    LÖPE: Osten innehåller endast Ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.
    URSPRUNG: Nederländerna

Vanliga frågor om ost

  • Likt vin så har även ostar olika lagringstider och ju längre lagringstid desto mer komplex och fyllig smak på osten. Lagringstid kan variera mellan några veckor till flera år beroende på typ av ost och tillverkning. Vårat mål har varit att erbjuda ost som passar alla smaker från mild till mer fyllig smak.

    • Kort lagringstid. Milda ostar har oftast en lagringstid mindre än fyra månader.
    • Mellanlång lagringstid. Mild ost med lite mer fyllig smak har oftast en lagringstid mellan fyra till åtta månader.
    • Lång lagringstid. Smakrik ost med fin eftersmak har oftast en lagringstid på minst tolv månader gärna upp till 24 månader.
  • Det betyder att mjölken värms upp till 72-75 grader. Då dör de skadliga mikroorganismer som kan finnas i mjölken. Men pastöriseringen medför att även de goda bakteriekulturer som finns i mjölken dör. Därför tillsätter man nya goda mjölksyrebakterier efter att mjölken har hettats upp. 

  • Ostkulturen i Sverige har en lång historia och är rik på mångfald och traditioner. Sverige producerar en rad olika sorters ost, från milda och krämiga till starka och smakrika. Här är några viktiga punkter om ostkulturen i Sverige:

    • Osttillverkning: Osttillverkning har varit en del av svensk matkultur i århundraden. Ostar tillverkas från olika typer av mjölk, inklusive komjölk, getmjölk och fårmjölk.
    • Regionala variationer: Precis som i många andra länder har olika regioner i Sverige sina egna unika osttraditioner. Till exempel är Västerbottenosten från norra Sverige en berömd hårdost med en distinkt och stark smak.
    • Ostar av världsklass: Sverige är känt för att producera högkvalitativa ostar som har vunnit internationella priser och erkännanden. Utöver Västerbottenosten inkluderar några andra kända svenska ostar prästost, hårdost, messmör och getostar som chèvre.
    • Innovation och experiment: Förutom att bevara traditionella osttillverkningsmetoder är svenska ostproducenter också kända för att vara innovativa och experimentera med nya smaker och texturer.
    • Ostkulturens betydelse: Ost har en viktig plats i det svenska köket och är en vanlig ingrediens i många traditionella rätter och smörgåsbord. Den används också i modernare matlagning och restauranger.

    Sammanfattningsvis kan man säga att ostkulturen i Sverige är mångfacetterad och rik på historia och variation. Den fortsätter att vara en betydande del av det svenska matarvet och bidrar till landets kulinariska rykte både nationellt och internationellt.
     

  • Med helmjölk menas mjölk från korna på gården, antingen taget från mjölktanken eller från specifika kor. Helmjölk är värmebehandlad mjölk som för fetthaltens del uppfyller ett av följande krav: standardiserad helmjölk: mjölk med en fetthalt på minst 3,50 % (m/m).

  • Beräkna ungefär 60-100 gram ost per person beroende på hur mycket tillbehör som finns.

  • Ystenzym är mikrobiellt framtaget och är identiskt med animaliskt "löpe" som produceras i kalvmagen och som används i osttillverkning. Det är ett enzym som extraheras från svampen Mucor miehei eller Mucor pusillus och har förmågan att koagulera mjölk. När ystenzymet tillsätts till mjölken så bryter det ner kaseinet, vilket resulterar i att mjölken koagulerar och bildar en fast geléliknande massa. Detta är en viktig process i osttillverkning eftersom det är koaguleringen som gör att mjölken separeras i fast ost och vätska, även känd som vassle.

    Ystenzym, eller mikrobiellt "löpe", används i osttillverkning för att koagulera mjölk och bilda ost. Traditionellt används löpe extraherat från kalvmagar för denna process, men mikrobiellt löpe är ett vegetabiliskt alternativ som kan passa vegetarianer eller de som av olika skäl väljer att undvika animaliska produkter.

  • Löpe är en blandning av enzymer som produceras i däggdjursmagar och gör det möjligt för djuret att bryta ned sin moders mjölk. Hos idisslare såsom nötkreatur är det speciellt i den fjärde, löpmagen. I livsmedelsindustrin används löpe bland annat vid framställning av ost. Källa: Wikipedia