Sätt guldkant på ostbrickan med Catarina König!

Nu finns mina smakrika ostar ute i butiker runt om i landet. Här tipsar jag om min ost- och charkbricka. Perfekt för både små och lite större sällskap.

Catarina Königs ostbricka.png

 
En ostbricka kan vara en fantastisk möjlighet att utforska olika smaker, texturer och stilar av ost. 
Genom att inkludera olika typer av ostar på din ostbricka kan du skapa en balanserad och mångsidig smakupplevelse som tilltalar olika smakpreferenser.

– En ostbricka ska gärna ha lite variation. Några med mer lagring för mer intensiv och nötig smak, och andra mildare för med neutral smak och len känsla i gommen. Därav lite roligt med dessa fyra ostar vi tagit fram som har helt olika karaktärer, men där osten är den samma från första början. Likt fantastiska viner så har jag valt att kalla våra ostar för Creamy, Grande, Reserva och Deluxe, berättar Catarina König.

Catarina König's ostbricka

Jag har valt en fin gammal skärbräda med mycket karaktär som en fond där råvarorna får spela huvudrollen. Öppna förpackningarna gärna cirka 15 minuter innan du börjar lägga upp chark och skära i ostarna. På detta sätt låter du aromer och smaker verkligen få träda fram, samt att det är mycket lättare att hantera dem.

Variera upplägget med lufttorkad chark i små fluffiga och plockvänliga knyten. Jag har valt prosciutto, chorizo, diavola, fuet och fransk lantsalami. Skär fuet i tunna skivor och dela ostarna i både kuber, bitar och stänger. Servera med salta kex som låter smakerna komma fram och bara vara en krispig bärare med lite extra sälta. Jag föredrar päron och vindruvor tillsammans med ett glas vitt vin till.

För mig är en ost- och charkbricka något bland det bästa jag vet. Att sitta med något gott i glaset och avnjuta ost och chark är fantastiskt. Dels alla olika smaker, konsistenser, texturer och variationer. Men också "Plocket", gemenskapen att sitta kring en god bricka, dricka lite gott vin, smaka på alla olika delar av brickan och ha en trevlig stund tillsammans. Ost och chark är gemenskap!


 

Dryckestips

  • Mjuka och fruktiga röda viner, som Pinot Noir eller Merlot, kan vara utmärkta val eftersom de kompletterar ostens nötiga och ibland söta smaker utan att överväldiga dem.

  • Vissa vita viner fungerar också bra med Gouda, särskilt de som har en något rikare och mer komplex smakprofil. Chardonnay eller en ekfatslagrad Chardonnay kan vara bra val, liksom en Pinot Gris eller en Sauvignon Blanc med lite tyngd.

  • Om du föredrar en sötare smakkombination kan du överväga att para ihop Gouda med ett dessertvin som en Sauternes från Bordeaux eller en Tawny Port. Dessa viner kan balansera ostens sötma och ge en förtjusande smakupplevelse.

  • För ett alternativ till vin kan du också överväga att para ihop tex en Gouda ost med en frisk och lätt sötad cider. Ciderns fruktiga smaker kan komplettera ostens smak och ge en uppfriskande kontrast.