Din fråga är viktig för oss.

Här nedan har vi samlat vanliga frågor och svar. Får du inte svar eller känner dig osäker om en produkt – skicka in din fråga till oss. Fyll i formuläret längst ner på sidan, så svarar vi inom kort. Vi ser fram emot att höra från dig!

Prosciutto.png

 • En vanlig balsamico är mycket mer rinnig i sin konsistens och en crema di balsamico är lite tjockare och trögflytande. Den har reducerats och därefter lagrats för att få fram den fylliga och lena smaken.

 • Bäst-före-datum är det som gäller om den förvaras mörkt och svalt. En öppnad flaska håller i minst åtta-nio månader vid förvaring mörkt och svalt. Det kan bli lite fällningar efter en tid, men det är inget som påverkar smaken negativt utan är bara ett kvalitetstecken.

 • Ibland kan det bli vacc-släpp på förpackningarna och då kan fukt komma åt råvaran. Detta är lätt hänt vid produktion och hantering i butik. Det är lätt att detta kan missas i butik, dessa produkter ska självklart plockas bort från butiken. Då fukt når råvaran blir den dålig och ändrar färg från sin fina rödaktiga ton till lite mer grådaktig färg. Ät inte denna, reklamera till butiken eller via vår kundtjänst.

 • Ibland kan det uppstå vita prickar på ölkorv och snacksalami – de vita prickarna kallas för Keratin. Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Det förekommer naturligt i muskler och i livsmedel från djurriket, så som kött och fisk. Med normal kosthållning bildar människokroppen cirka 1-2 gram kreatin per dag, men ämnet kan även tas som kosttillskott, då kan halterna bli avsevärt högre.

 • Det är väldigt vanligt att produkter som Prosciutto och Serrano får vita prickar på sig. Dessa prickar bildas av aminosyror som ”fäller ut” vid lång lagring av dessa produkter. Det här betyder inte att det är något fel på produkten om dessa uppstår. Utan ni kan njuta med gott samvete.

 • Ja, osten som används i våra inläggningar är pastöriserad. Om något INTE är pastöriserat skall detta skrivas ut på varan.

 • Pata Negra betyder ”svart klöv” på spanska och är den finaste Ibericoskinkan. För att få kallas Pata Negra ska skinkan komma från de grisar som kallas iberiskt svin eller iberisk gris. Grisrasen ”Iberico” (pata negra puro) härstammar och föds upp på den Iberiska halvön. Rasen har svarta klövar och svart/mörk päls. Födan som består av ekollon ger skinkan en mustig, nötig smak. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket.

 • Serrano härstammar från det spanska ordet ”sierra” som betyder berg. Serrano skinkan (Jamon serrano) kommer huvudsakligen från vita de grisarna i Spanien bergsområden. Serrano skinkan är en spansk tradition och lufttorkas mellan 10-12 månader. Skinkan har en nötig smak och fin sälta.

 • Prosciutto är det italienska ordet för skinka. I Sverige använder vi det som beteckning för italiensk lufttorkad skinka. Ordet crudo härstammar från latin och betyder ”har torkats ur”. Prosciutto är en skyddad ursprungsbeteckning. De mest kända skinkorna är prosciutto di Parma, från Parma, och prosciutto di San Daniele, från San Daniele del Friuli. Skinkan lufttorkas mellan 8-18 månader, under processen får skinkan en fin sötma och välbalanserad sälta. Prosciutto crudo betyder – rå skinka. Prosciutto cotto – betyder kokt skinka.

 •  

  Framställningen av en Parmaskinka är en lång och kvalitetssäkrad process. Det är ett strikt regelverk att följa. De raser som används är Large White, italiensk lantras, Duroc eller korsningar av dessa tre. Grisarna får endast komma från dessa regioner; Piemonte, Lombardiet, Emilio-Romagna, Umbrien, Marche, Veneto, Lazio, Abruzzo eller Molise. Innan slakt skall grisen väga minst 160 kilo och vara minst 9 månader. Innan framställning märks de upp med P.P. som är benämningen för Prosciutto Parma. Nedan får du en kortfattad förklaring för framställning av en Parmaskinka. Köttet masseras för att säkra att allt blod är borta från det. Det saltas, och temperaturen kontrolleras för att undvika att det ruttnar, och det lagras sedan i en vecka. Saltet tas bort, och man tillsätter nytt till en andra lagring, som föregår i 2-3 veckor beroende på vikten. Saltet tas bort, och skinkan lagras utan salt i 2-3 månader. Efter denna lagring är skinkan klar att formas, så att den får sin karaktäristiska form. Innan den läggs till slutlig lagring, smörjs den in med en blandning av grisfett, salt och peppar för att beskydda den. Under den första tiden av lagringen kontrollerar experter om allt föregår som det ska. Det sker genom att man sticker in ett spett i skinkan, som experterna sedan luktar på för att säkerställa att köttet inte ruttnat. Om skinkan godkänns blir den märkt med kronan och C.P.P. (Consorzio di Prosciutto di Parma) tillsammans med månad och år, innan sista lagringsperioden startar. Den sista lagringsperioden beror på skinkans vikt och kan ta allt från 10-12 månader, och ibland ännu längre. Skinkan kontrolleras en sista gång efter sista lagringen, innan den görs redo för försäljning.

   

 • En färskkorv är en rå korv, detta innebär att den inte är rökt eller kokt. Det är en färskvara och skall hanteras på samma sätt som tex köttfärs. Att grilla färskkorv kräver lite tålamod och lite förberedelser med grillen, men ger du det bara lite tid så blir du belönad med en fantastisk smakupplevelse! Börja med att lägga färskkorven på den heta sidan – med direkt värme. Rör på dem så att de får en fin färg jämnt över sig. Nu flyttar du över dem till den – ljumma sidan med indirekt värme (sidan utan kol). Här låter du dem ligga tills de är genomstekta det brukar ta cirka 7-10 minuter. Vänd på dem ofta. Färskkorven är klar när innertemperaturen är 72°C. Var vaksam för de kan lätt spricka om de får för hög värme, lägg inte på locket för detta kan göra att skinnet spricker och fettet kan ta eld.

Ställ din fråga till oss.

Vi tar gärna emot dina frågor och funderingar. Fyll i formuläret och skicka in det till oss. Vi hör av oss så snart vi kan.