Ostskola på en liten bricka

Spanien och Italien bjuder på rik mångfald och en rad riktiga höjdarostar. Ost i Spanien görs antingen av mjölk från får (oveja), get (cabra), ko (vaca) eller en blandning av dessa (mezcla).

På ostbrickan finner du fyra spanska och en italiensk ost. Vi har två stycken spännande ostar på brickan – en ost från Baskien med en härligt rökig ton och en Mezcla ost. Vilken blir just er favorit?

  • Mezcla är en spansk lagrad hårdost gjord på en mix av ko- och fårmjölk. Komjölken ger grundsmaken och fårmjölken ger osten den vita färgen en kryddig och syrlig smak.
  • Manchego DOP är en spansk hårdost gjord på fårmjölk. En manchego ost är mild, smörig och något salt och pikant nötig i smaken. Den tillverkas i provinsen La Mancha som gett den dess namn. Typiskt för Manchegon är halmmönstret i skorpan som finns kvar efter pressningen.
  • Iberico är en spansk hårdost som tillverkas på ko-, get- och fårmjölk. Mixen av de tre mjölksorterna skapar en mild och fin smak.
  • Rökig ost en spansk traditionellt lagrad hårdost från Baskien med en mild rökig ton. Likt osten Idiazabal tillverkas denna på ko- och getmjölk.
  • Pecorino är en lagrad fårost från Italien. Osten har en fin sälta och en picant smak. Namnet kommer från ordet “pecora” som betyder “får” på italienska.

Ostskola_paulochthom_spanskaostar_italienskaostar.png

Goda tillbehör:

Servera gärna tillsammans med vindruvor, päron, färska fikon, kex och marmelad eller honung. För sälta tipsar vi om våra krispigt gröna Nocellara oliver från Sicilien, Italien.

Vintips:

Cava – Spansk Cava med pigga bubblor är ett fint val. Rött vin – Tempranillo eller en ung Rioja. Vita viner – Verdejo eller en Rioja Blanco som har lite mer citrus- och tropiska fruktsmaker med riklig syra. Det viktiga är att vinerna har goda fruktsmaker såsom en Merlot eller en Mertage. Vintips från Vinsider: Passande vin till Manchego DOP är fruktig chardonnay eller en torr riesling men även fruktiga röda viner så som garnasha. Vinsider har en fantastisk vinguide! Läs mer här.

Ostskola_pecorinocreme_paulochthom.png

Pecorino toast med champinjoner

Måste tipsa om en fantastiskt god toast. Mixa Pecorino osten med lite fet creme fraiche till en fast röra. Fräs champinjoner i olivolja och finhackad vitlök, salta och peppra. Bred röran på valfritt bröd, toppa med de frästa champinjonerna och toppa med finhackad persilja. För lite sötma, ringla lite flytande honung över.