Inspiration

Ostskola på en liten bricka

Spanien och Italien bjuder på rik mångfald och en rad riktiga höjdarostar. Ost i Spanien görs antingen av mjölk från får (oveja), get (cabra), ko (vaca) eller en blandning av dessa (mezcla).

På ostbrickan finner du fyra spanska och en italiensk ost. Vi har två stycken spännande ostar på brickan – en ost från Baskien med en härligt rökig ton och en Mezcla ost. Vilken blir just er favorit?

Ostskola_paulochthom_spanskaostar_italienskaostar.png

 • En mångfasetterad spansk ost med komplex smakprofil

  Mezcla är en spansk ost som bokstavligen betyder "blandning" på spanska. Denna ost är en blandning av olika typer av mjölk och representerar en mångfald av smaker och texturer som är karakteristiska för den spanska ostkulturen.

  Smak och Textur: Mezcla erbjuder en unik smakprofil som är resultatet av att blanda mjölk från olika djur, såsom kor, getter och/eller får. Denna blandning resulterar i en mångfasetterad ost med en balanserad smak av sälta, nötighet och ibland även en antydan av syra. Beroende på proportionerna av olika mjölktyper kan Mezcla variera i textur från mjuk och krämig till fast och smulig.

  Ursprung och tillverkningsmetod: Mezcla tillverkas över hela Spanien och varje region kan ha sina egna traditionella metoder och recept för att göra denna ost. Den tillverkas vanligtvis genom att blanda mjölken från olika djur och sedan låta den jäsa och mogna under en viss period för att utveckla dess karaktäristiska smak och textur.

  Användning: Mezcla är en mångsidig ost som kan användas på olika sätt i köket. Den kan serveras på ostbrickor tillsammans med andra spanska ostar och delikatesser, användas som ingrediens i tapasrätter och smörgåsar, eller tillagas i rätter som omeletter, pajer och gratänger för att ge dem en rik och krämig smak.

  Kulturell betydelse: Mezcla är en viktig del av den spanska matkulturen och har en lång historia av att vara en uppskattad delikatess i landet. Dess unika smakprofil och mångfald av smaker och texturer speglar den rika mångfalden av smaker och traditioner som finns i det spanska köket.

 • Stoltheten från La Mancha

  Manchego DOP är en ostar från La Mancha-regionen i Spanien och är en av landets mest berömda och älskade ostar. Denna ost, som har fått sin namn från regionen där den tillverkas, är skyddad av en ursprungsbeteckning (DOP) för att garantera dess autenticitet och kvalitet.

  Smakprofil: Manchego DOP har en rik och distinkt smakprofil som är känd för sin sälta och nötighet. Dess smak är balanserad och komplex, med subtila toner av fruktighet och kryddighet. Beroende på mognadsgraden kan Manchego DOP variera från en mild och krämig smak till en mer intensiv och nötig smak.

  Textur: Manchego DOP har en fast och jämn textur som är perfekt för att skiva eller riva. Den har en mjuk och krämig konsistens som smälter i munnen och efterlämnar en långvarig eftersmak.

  Tillverkningsmetod: Manchego DOP tillverkas huvudsakligen av fårmjölk från Manchega-rasen av får, som är inhemska för La Mancha-regionen. Osten tillverkas enligt traditionella metoder och får mogna i minst två månader, men många av de finaste exemplaren får mogna betydligt längre för att utveckla sin karakteristiska smak och textur.

  Användning: Manchego DOP är en mångsidig ost som kan användas på olika sätt i köket. Den kan serveras på ostbrickor tillsammans med andra spanska ostar och delikatesser, användas som en ingrediens i tapasrätter och smörgåsar, eller tillagas i olika maträtter som paella och tortillas.

  Kulturell betydelse: Manchego DOP är en symbol för den spanska matkulturen och har en lång historia av att vara en uppskattad delikatess i landet. Dess distinkta smak och textur har gjort den till en favorit bland matälskare över hela världen och ett viktigt inslag i det spanska köket.

 • En spansk delikatess med karaktär och komplexitet

  Iberico-ost är en sällsynt och utsökt ost som produceras i regionen kring Iberiska halvön, främst i Spanien. Denna ost är känd för sin unika smakprofil och komplexa karaktär, vilket gör den till en eftertraktad delikatess bland ostälskare världen över.

  Smak och textur: Iberico-osten har en rik och fyllig smak som är både nötig och söt med subtila toner av fruktighet och kryddighet. Dess textur kan variera från halvmjuk till fast, beroende på mognadsgraden och tillverkningsmetoden. Den kan vara krämig och smidig eller mer torr och smulig, men oavsett vilket är den alltid rik på smak.

  Ursprung och tillverkning: Iberico-osten tillverkas främst av mjölk från iberiska kor som betar fritt på de frodiga betesmarkerna i regionen. Denna traditionella tillverkningsprocess bidrar till ostens unika smak och karaktär. Osten får mogna under en period som kan sträcka sig från några månader till flera år, vilket ger den tid att utveckla sin distinkta smakprofil.

  Användning: Iberico-ost är en mångsidig ost som passar perfekt som en del av en ostbricka, tillsammans med andra spanska delikatesser som skinka och oliver. Den kan också användas som en ingrediens i olika rätter, inklusive tapas, sallader, och smörgåsar för att ge dem en extra touch av lyx och smak.

  Kulturell Betydelse: Iberico-osten är en viktig del av den spanska matkulturen och har en lång historia av att vara en uppskattad delikatess i landet. Dess distinkta smak och karaktär har gjort den till en symbol för spanska gastronomi och en eftertraktad produkt på internationella marknader.

 • En traditionell delikatess med karaktär och unik smakprofil

  Denna rökiga ost från Baskien är en älskad delikatess som fångar essensen av regionens rika matkultur. Tillverkad enligt traditionella metoder och lagrad till perfektion, erbjuder denna ost en mild rökig ton som kompletterar dess djupa och fylliga smak.

  Smakprofil: Osten från Baskien har en karakteristisk smakprofil som kombinerar en mild rökighet med toner av nötighet och sälta. Den har en distinkt komplexitet som utvecklas i varje tugga, vilket gör den till en uppskattad delikatess för ostälskare som söker en unik smakupplevelse.

  Tillverkningsmetod: Liksom osten Idiazabal tillverkas denna ost på både ko- och getmjölk enligt traditionella metoder som har förts vidare från generation till generation. Mjölken blandas noggrant och ostblocken formas för att sedan lagras under en noggrant övervakad period för att låta smakerna mogna och harmoniseras.

  Textur: Den rökiga osten från Baskien har en fast och kompakt textur som gör den idealisk för att skiva eller riva. Dess smidiga konsistens möjliggör en jämn fördelning av den milda rökigheten över hela osten, vilket resulterar i en enhetlig smakupplevelse.

  Användning: Denna osts mångsidighet gör den till ett utmärkt val för att avnjutas på egen hand som en aptitretare eller som en del av en ostbricka. Den kan också användas för att tillföra en distinkt smak till olika rätter, inklusive pasta, gratänger, och smörgåsar.

  Kulturell betydelse: Osten från Baskien är en symbol för den rika matkulturen i regionen och har en lång historia av att vara en uppskattad delikatess bland lokalbefolkningen. Dess unika smak och traditionella tillverkningsmetoder hyllar Baskiens rika arv av hantverksmässig matlagning och gastronomi.

 • En Italiensk delikatess med karaktär och djup smak

  Pecorino-ost är en älskad italiensk ost som tillverkas främst av fårmjölk och har en lång historia och en rik tradition bakom sig. Denna ost är känd för sin distinkta smakprofil och används i många italienska rätter för att ge dem en unik och fyllig smak.

  Smakprofil: Pecorino-osten har en kraftfull och distinkt smak som är rik på sälta och nötighet. Den kan ha subtila toner av fruktighet och kryddighet, beroende på mognadsgraden och tillverkningsmetoden. Den har en komplex smakprofil som utvecklas i munnen och efterlämnar en långvarig eftersmak.

  Textur: Pecorino-osten har en fast och kristallinisk textur som kan variera från halvhård till mycket hård beroende på mognadsgraden. Den är lätt att skära eller riva och har en jämn och smidig konsistens som gör den idealisk för att användas i olika maträtter.

  Ursprung: Pecorino-osten tillverkas främst i de centrala och södra delarna av Italien, särskilt i regionerna Toscana, Lazio och Sardinien. Den tillverkas enligt traditionella metoder som har förts vidare från generation till generation och är en viktig del av den italienska matkulturen.

  Användning: Pecorino-osten är en mångsidig ost som kan användas på olika sätt i köket. Den kan serveras på ostbrickor tillsammans med andra italienska ostar och delikatesser, användas som en ingrediens i pasta-, ris- och salladsrätter, eller helt enkelt avnjutas på egen hand som en aptitretare.

  Kulturell betydelse: Pecorino-osten har en lång historia av att vara en uppskattad delikatess i Italien och har en djup förankring i landets matkultur. Dess unika smak och textur har gjort den till en symbol för italiensk gastronomi och en eftertraktad produkt på internationella marknader.

Smakrika tillbehör

Servera gärna tillsammans med vindruvor, päron, färska fikon, kex och marmelad eller honung. För sälta tipsar vi om våra krispigt gröna Nocellara oliver från Sicilien, Italien.

Vintips:

Cava – Spansk Cava med pigga bubblor är ett fint val. Rött vin – Tempranillo eller en ung Rioja. Vita viner – Verdejo eller en Rioja Blanco som har lite mer citrus- och tropiska fruktsmaker med riklig syra. Det viktiga är att vinerna har goda fruktsmaker såsom en Merlot eller en Mertage. Vintips från Vinsider: Passande vin till Manchego DOP är fruktig chardonnay eller en torr riesling men även fruktiga röda viner så som garnasha. Vinsider har en fantastisk vinguide! Läs mer här.

Ostskola_pecorinocreme_paulochthom.png

Pecorino toast med champinjoner

Måste tipsa om en fantastiskt god toast. Mixa Pecorino osten med lite fet creme fraiche till en fast röra. Fräs champinjoner i olivolja och finhackad vitlök, salta och peppra. Bred röran på valfritt bröd, toppa med de frästa champinjonerna och toppa med finhackad persilja. För lite sötma, ringla lite flytande honung över.

Vad är skillnaden och ursprunget för tapas, pintxos och plockmat? Läs mer här!

 

Tips för ostförvaring

Att förvara ost på rätt sätt är avgörande för att bevara dess smak, konsistens och hållbarhet. Oavsett om du har en fin brie, en smakrik cheddar eller en krämig gorgonzola, kräver varje ostsort specifika förvaringsmetoder. Här är några tips och råd för optimal ostförvaring.

Varför är rätt ostförvaring viktig?

Ost är en levande produkt som fortsätter att mogna och utveckla smak även efter att den lämnat mejeriet. Felaktig förvaring kan leda till att osten torkar ut, möglar eller förlorar sin smak. Genom att förvara ost på rätt sätt kan du förlänga dess hållbarhet och njuta av dess fulla smakpotential.

Ytterligare tips för att förvara av ost

Undvik Plastfolie
Plastfolie kan kväva osten och få den att svettas, vilket påverkar smaken och konsistensen negativt. Använd istället vaxat papper, bakplåtspapper eller ostpapper för att förvara ost.

Temperatur och fuktighet
Ost trivs bäst i en sval och fuktig miljö, helst med en temperatur på cirka 5-10 grader Celsius. Kylskåpets grönsakslåda är ofta den bästa platsen för att förvara ost, eftersom temperaturen där är något högre och mer konstant än i övriga delar av kylskåpet.

Luftcirkulation
För att undvika att osten blir för fuktig eller för torr, se till att den får lite luftcirkulation. Detta kan uppnås genom att använda en ostkupa eller en plastlåda med små ventilationshål.

Läs mer om ost

Låt oss ta dig på en ostresa och utforska våra spanska ostar och italienska ostar genom att klicka på länkarna nedan.