Utforska spanska ostar

​​​​​​​Spanska ostar är en skatt från den iberiska halvön, kända för sina rika smaker och mångfald. På PAUL och THOM är vi stolta över att erbjuda ett urval av de finaste spanska ostarna, perfekta för alla tillfällen – från en enkel tapas-kväll till en elegant vinprovning. Låt oss ta dig med på en kulinarisk resa genom Spanien och dess osttraditioner.

inspiration spansk tapas ost.png

En rik historia av Spansk Ost

Osttillverkning i Spanien har en lång och anrik historia som sträcker sig över tusen år. De första dokumenterade spanska ostarna härstammar från romartiden, men traditionerna är troligen ännu äldre. Varje region i Spanien har utvecklat sina unika ostsorter, ofta baserade på lokala ingredienser och traditionella metoder. Från de bergiga områdena i Asturien till de soliga slätterna i La Mancha, varje ost bär på sin egen berättelse och unika smakprofil.

Populära spanska ostar

Manchego Manchego är kanske den mest kända spanska osten, tillverkad av mjölk från Manchego-fåret i La Mancha-regionen. Denna ost är känd för sin fasta konsistens och nötiga smak, som blir mer intensiv med åldern.

Mezcla Mezcla är en unik spansk ost gjord på en blandning av ko-, get- och fårmjölk, vilket ger den en komplex och balanserad smak. Den är perfekt för ostbrickor och tapas, där den kan kombineras med både söta och salta tillbehör för en mångsidig smakupplevelse.

Iberico Ibérico är en utsökt spansk ost gjord av mjölk från iberiska får, känd för sin rika och nötiga smak med en krämig konsistens. Den passar utmärkt på en tapasbricka och är fantastisk att para ihop med en robust Rioja eller en fruktig sherry.

Spansk ost till tapas

Spansk ost är en självklar komponent i tapas, de små rätter som är en central del av spansk matkultur. På en tapasbricka med spanska ostar kan du kombinera olika ostar med charkuterier, oliver, nötter och bröd. Här är några tips för att skapa den perfekta spanska ost tapas-upplevelsen:

För en autentisk spansk tapasupplevelse, börja med Manchego, en klassisk ost från La Mancha. Kombinera den med tunna skivor av Iberisk skinka och några droppar olivolja för en enkel men lyxig smakupplevelse. Mezcla, med sin unika blandning av ko-, get- och fårmjölk, passar perfekt med söta tillbehör som fikonmarmelad eller honung. Servera den tillsammans med några salta kex för att balansera smakerna. Ibérico, med sin rika och nötiga smak, är en fantastisk ost att kombinera med frukt som päron eller druvor. Denna ost är också utmärkt tillsammans med en robust Rioja eller en fruktig sherry för en komplett tapasupplevelse.

Viner som passar till Spanska ostar

Att para ihop spanska ostar med rätt vin kan lyfta smakupplevelsen till nya höjder. Här är några rekommendationer:

  • Manchego: Passar utmärkt med en Rioja eller ett robust Tempranillo-vin, som kompletterar ostens nötiga smak.
  • Mezcla: Passar perfekt med en fruktig Albariño eller en lättare Verdejo. Dessa vita viner framhäver ostens komplexa och balanserade smak utan att överväldiga den.
  • Ibérico: Passar med en fyllig Garnacha eller en sherry som Pedro Ximénez. Dessa viner kompletterar ostens djupa smaker och skapar en harmonisk och njutbar tapasupplevelse.

 

Tillfällen att njuta av Spanska ostar

Spanska ostar är mångsidiga och passar vid många olika tillfällen:

  • Tapas-kvällar: Skapa en autentisk spansk tapasbricka med ett urval av spanska ostar och njut av en avslappnad och social middag.
  • Vinprovningar: Para ihop spanska ostar med dina favoritviner för en elegant och smakrik upplevelse.
  • Fester och Mottagningar: En chark- och ostbricka med spanska delikatesser kommer alltid att imponera på dina gäster.
  • Picknickar: Ta med dig en enkel charkbricka med spansk ost, bröd och frukt för en utsökt måltid ute i det fria.

 

Utforska vårt sortiment av spanska ostar på PAUL och THOM och låt dig inspireras av de rika smakerna och traditionerna från Spanien. Oavsett om du är en inbiten ostälskare eller nyfiken nybörjare, har vi något för alla smaker.