Inspiration

Vad är det för skillnad på tapas, pintxos, antipasti och plockmat?

Tapas, antipasti, pintxos och plockmat är alla typer av småportionerade rätter som serveras som förrätt eller som del av en måltid, men de har ursprung i olika regioner och kulturer, vilket resulterar i några skillnader i hur de förbereds och serveras

Tapas

Ursprung: Spanien, särskilt i regionen Andalusien.
Karaktär: Tapas är en mångfald av småportionerade rätter som serveras före eller tillsammans med drycker. De kan inkludera allt från kalla till varma rätter och kan vara baserade på kött, fisk, grönsaker eller ost.
Servering: Oftast serveras tapas på små tallrikar eller i små skålar och delas mellan flera personer.

Antipasti

Ursprung: Italien, särskilt i regionerna runt Medelhavet.
Karaktär: Antipasti är en samling av småportionerade förrätter som traditionellt serveras före huvudrätten. De kan bestå av en blandning av kött, ost, fisk, grönsaker, inlagda produkter och bröd.
Servering: Antipasti serveras ofta på en gemensam tallrik eller i små skålar och delas mellan flera personer.

Pintxos

Ursprung: Baskien i norra Spanien.
Karaktär: Pintxos är små portioner av mat, vanligtvis fästade på en skiva bröd med en tandpetare, som serveras på barer och tavernor. De kan vara varma eller kalla och kan bestå av olika kombinationer av ingredienser.
Servering: Pintxos presenteras vanligtvis på en bardisk där gästerna väljer vilka de vill ha, och de räknas ofta och debiteras vid betalning.

Plockmat

Ursprung: Ingen specifik region, men används generellt för att beskriva småportionerade rätter som serveras som förrätt eller som del av en buffé.
Karaktär: Plockmat är en bred term som kan inkludera en mängd olika småportionerade rätter från olika kulturer och kök. Dessa kan vara kalla eller varma, salta eller söta, och de kan innehålla en mängd olika ingredienser.
Servering: Plockmat serveras vanligtvis på gemensamma tallrikar, brickor eller fat och delas mellan flera personer eller presenteras som del av en buffé.

Sammanfattningsvis är skillnaden mellan dessa typer av småportionerade rätter främst baserad på deras ursprung, ingredienser och hur de serveras. Trots skillnaderna delar de alla en gemensam tråd av att erbjuda små, smakfulla portioner av mat som är avsedda att delas och njutas av i sociala sammanhang.

tapas_plockmat.png

Tapas på vårt sätt hittar du i bland annat serien Saluhall. Här kan du enkelt välja ut några bägare med chark, ost, oliver eller färdiga tapasbrickor och bara öppna och lägga upp! Sortimentet Saluhall finner du hos bland annat ICA, Coop och Hemköp. Välj mellan små bägare och färidga ost- och tapasbrickor.

Tips! Öppna förpackningarna och låt dem vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter innan du lägger upp allt på en skärbräda eller fat. Då blir det både lättare att hantera samt att alla smaker kommer fram. Med Saluhall är det enkelt att skapa en dignande chark- och tapasbricka.