Inspiration

Vad är det för skillnad på tapas, pintxos och plockmat?

Tapas är det lilla fatets meny – det klassiska samlingsordet för små rätter som härstammar från Andalusien i Spanien, med influencer från hela Medelhavet. Ordet tapas kommer från det spanska ordet ”Tapar”. Tapas är miniportioner av traditionella spanska rätter tillagade i små skålar och kan även bestå av chark, ost och oliver.

Pintxos har sitt ursprung från Baskien i norra Spanien. Namnet härstammar från det spanska ordet Palillo som betyder tandpetare. Pintxos innehåller alltid bröd och de små rätterna hålls ihop med en tandpetare och äts på stående fot.

Plockmat förknippas ofta med små snittar, fyllda knyten, lindade munsbitar och aptitretare. Plockmat kan vara med inspiration från världens alla hörn. I Sverige serverar vi oftast plockmat till fest och på tillställningar med mingel. Men det är en fantastisk buffé att duka upp till familjen! Barn älskar att plocka ihop sina egna favoriter och att få äta med händerna. Det är bara att låta inspirationen flöda och skapa tapas och plockmat på just ditt sätt.

tapas_plockmat.png

Tapas på vårt sätt hittar du i bland annat serien Saluhall. Här kan du enkelt välja ut några bägare med chark, ost, oliver eller färdiga tapasbrickor och bara öppna och lägga upp! Sortimentet Saluhall finner du hos bland annat ICA, Coop och Hemköp. Välj mellan små bägare och färidga ost- och tapasbrickor.

Tips! Öppna förpackningarna och låt dem vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter innan du lägger upp allt på en skärbräda eller fat. Då blir det både lättare att hantera samt att alla smaker kommer fram. Med Saluhall är det enkelt att skapa en dignande chark- och tapasbricka.

Saluhall_samlingsbild.png