Snabblagat i vardagen – inspiration för hela familjen!

Vardagen är ofta full av måsten, och tiden till matlagning kan kännas knapp. Därför har vi tillsammans med Catarina König tagit fram smakrika och enkla recept som gör det lätt att laga god mat för hela familjen – även när tiden är knapp. Låt dig inspireras och njut av vardagsmaten på ett nytt sätt!

Vill du lyfta dina vardagsmåltider? Ibland är det enkla det bästa! Gör små tweaks och förvandla vardagen till något smakrikt och njutbart! Här har vi samlat lite tweaks:

  • Färska örter lyfter allt: En näve basilika eller persilja gör underverk. Strö över pastan, soppan eller salladen för extra smak och färg.
  • Smaksätt med citron: En skvätt citronjuice och lite zest ger fräschör till allt från fiskrätter till kyckling och vegetariska alternativ.
  • Lägg till något krispigt: Toppingen gör skillnaden – prova rostade nötter, frön eller krutonger för en härlig textur.
  • Lättfixad lyx med chark: Gör vardagsmaten lyxigare med tunna skivor av lufttorkad ölkorv eller snacksalami – perfekta till en enkel sallad eller som tilltugg före maten.
  • Kryddsmöret gör jobbet: Blanda smör med vitlök, örter och citron för en enkel smaksättare till både grönsaker och kött.

Vardagslyx med Goudaost i fokus!

Förvandla vardagen till något extra med våra smakrika Goudaostar. Oavsett om det är en krämig pasta, en gyllene gratäng eller en lyxig ostmacka får vår Goudaost stå i centrum och lyfta dina måltider till nya höjder. Små stunder av vardagslyx – varje dag! Här nedan bjuder vi på tre enkla och snabblagade recept som gör vardagen både godare och roligare.

vardgastips_kyddor.png

Catarina König's bästa tips för en enklare vardag:

  • Ha alltid färska örter hemma i köket, det skapar matglädje och extra guldkant. 
  • Köp alltid hel svartpeppar att lägga i din pepparkvarn, inte fädigmalen på burk. Smaken blir aldrig densamma som nymalen. 
  • Se till att alltid ha en bra "bas" i kylskåpet. Typ: Lök, vitlök, citron, grädde, ägg, fond & buljong. Finns det alltid i kylskåpet är det lätt att skapa magi. 
  • Planera dina middagar i början på veckan och gör en storhandling, där spar du mycket tid.
  • Smaka alltid av maten du lagar, även om du följer recept. Det är du som är kocken!
  • Bra råvaror att ha i skafferiet. Olivolja: Används till både matlagning och sallader. Flingsalt: För den där sista touchen som lyfter smakerna. Torkade kryddor: Timjan, oregano och paprika är baser i många rätter.

Ostarnas karraktärer

  • KONSISTENS: Mjuk och krämig Goudaost.
    SMAK: Mild, krämig och alldeles underbar. Snäll för allas smaklökar, både för dem som gillar milda ostar samt hos den yngre publiken. 
    LAGRINGSTID: Osten lagras naturligt i 2 månader.
    TILLVERKNING: Vid tillverkning används endast helmjölk* och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra långlagrade ostar. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar då den är fri från färgämnen.
    LÖPE: Osten innehåller endast Ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.
    URSPRUNG: Nederländerna

  • KONSISTENS: Halvmjuk och smakrik Goudaost.
    SMAK: Lagrad ytterligare 4 månader vilket gör den lite fastare i konsistensen med en mer koncentrerad smak och angenäm sälta. 
    LAGRINGSTID: Osten lagras naturligt i 6 månader.
    TILLVERKNING: Vid tillverkning används endast helmjölk* och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra långlagrade ostar. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar då den är fri från färgämnen.
    LÖPE: Osten innehåller endast Ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.
    URSPRUNG: Nederländerna

  • KONSISTENS: Halvhård och smakrik Goudaost.
    SMAK: Klivet till denna ost är ytterligare ett steg i karaktärstrappan. Här börjar osten hårdna något mer, men fortfarande krämig och fin i sin konsistens. Lagringen gör sig påmind i form av små fina saltkristaller som förstärker ostens karaktär och smakupplevelse. 
    LAGRINGSTID: Osten lagras naturligt i 12 månader.
    TILLVERKNING: Vid tillverkning används endast helmjölk* och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra långlagrade ostar. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar då den är fri från färgämnen.
    LÖPE: Osten innehåller endast Ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.
    URSPRUNG: Nederländerna

  • KONSISTENS: Hård och smakrik Goudaost.
    SMAK: Här pratar vi högst upp på karaktärstrappan. Nu har osten lagrats 24 månader och de underbara saltkristallerna utmärker sig allt tydligare, och smaken blir allt mer nötig, lite kolaaktig, näst intill karamelliserad i smaken som brynt smör. Fantastiskt god med otroligt mycket smak som gärna vill mötas av dryck med lite kropp.
    LAGRINGSTID: Osten lagras naturligt i 24 månader.
    TILLVERKNING: Vid tillverkning används endast helmjölk* och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra långlagrade ostar. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar då den är fri från färgämnen.
    LÖPE: Osten innehåller endast Ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.
    URSPRUNG: Nederländerna