Inspiration

Utforska Italiens lokala kök

Välkommen till Italien – där varje tugga är en kärleksförklaring till maten och en hyllning till det goda livet. Här finner ni några av våra favoriträtter, produkter och kryddor.

Italiensk smakresa.png

I hjärtat av medelhavet, där solen kysser de böljande kullarna och dofterna av färska örter dansar i luften, ligger Italien – ett land som inte bara är känt för sin rika historia och konstnärliga arv, utan också för sin gastronomiska magnificens. Det är en plats där varje måltid är en hyllning till tradition, passion och kärlek till mat. 

Antipasti är en traditionell italiensk måltid som serveras före huvudrätten. Dessa förrätter kan variera från region till region och kan inkludera en mångfald av smaker och ingredienser.

Här är några vanliga antipasti-rätter som man ofta finner i Italien:

Bruschetta
Grillat bröd gnuggat med vitlök och toppat med tärnad tomat, basilika, olivolja och balsamvinäger.
Produkttips: Bruschetta krydda.

Caprese
En enkel sallad gjord med skivor av mozzarellaost, färska tomater, färska basilikablad, olivolja och balsamvinäger.
Produkttips: Dadel Crema di Balsamico.

Carpaccio
Tunt skivat rått kött eller fisk, vanligtvis serverat med en dressing av olivolja, citronsaft, kapris och parmesanost.
Produkttips: Parmigiano Reggiano eller Grana Padano.

Prosciutto e Melone
Lufttorkad skinka, vanligtvis prosciutto, serverad med melonskivor för en söt och salt smakkombination.
Produkttips: Prosciutto Crudo.

Antipasto Misto
En blandad tallrik med olika delikatesser som lufttorkad skinka, salami, ost, oliver och inlagda grönsaker.
Produkttips: Prosciutto Crudo, Salami Milano/Napoli, Nocellara och Itrana oliver, Peperoni röd, Kronärtskocka.

Bresaola
Tunt skivad lufttorkad nötkött som vanligtvis serveras med rucola, parmesanost och citronsaft.
Produkttips: Parmigiano Reggiano.

Dessa är bara några exempel på vanliga antipasti-rätter i Italien. Antipasti är en måltid som betonar enkelhet och kvalitet på ingredienser och kan variera beroende på tillgängliga råvaror och personliga preferenser. Det är vanligt att beställa flera olika antipasti-rätter för att dela och njuta av en mångfald av smaker och texturer.

Våra italienska guldkorn

 • Nocellara-oliver är en distinkt typ av gröna oliver som är infödda till Sicilien, Italien. Dessa oliver är kända för sin stora storlek, köttiga konsistens och unika smakprofil.

  Smak: Nocellara-oliver erbjuder en mild och fruktig smak med en lätt sötma och en antydan av nötighet. De har en balanserad syra och saltighet, vilket ger dem en mångsidig användning i köket.

  Utseende: Nocellara-oliver är stora, köttiga oliver med en rund form och en karakteristiskt ljusgrön färg. Deras köttiga textur gör dem till ett attraktivt tillägg till antipasti-tallrikar och sallader.

  Användning: Dessa oliver är mångsidiga och kan användas på olika sätt i köket. De kan serveras som en aptitretare på egen hand eller tillsammans med andra delikatesser som ost och skinka. Dessutom är de en populär ingrediens i olika rätter, inklusive pasta, pizza och sallader.

  Kulturell betydelse: Nocellara-oliver är en viktig del av Siciliens gastronomiska arv och representerar en del av den lokala matkulturen. Deras unika smak och textur har gjort dem till en uppskattad delikatess både i Italien och internationellt.

  Sammanfattningsvis är nocellara-oliver en läckert smakande och mångsidig ingrediens som lägger till en extra dimension av smak och textur till många rätter. Deras ursprung i Sicilien och deras kulturella betydelse gör dem till ett populärt val för dem som söker en autentisk smakupplevelse från Medelhavet.

 • Itrana-oliver är en speciell typ av oliver som härstammar från den italienska regionen Lazio, särskilt området kring staden Itri. Dessa oliver har fått erkännande för sin unika smakprofil och används ofta i det italienska köket för att ge rätter en distinkt smak och karaktär.

  Smak och textur: Itrana-oliver är kända för sin milda och fruktiga smak med en subtil bitterhet. De har en fast och köttig textur som ger dem en tillfredsställande tuggmotstånd och gör dem till ett utmärkt val för att äta på egen hand som en aptitretare eller tillsammans med andra delikatesser.

  Ursprung: Itrana-oliver odlas främst i kulliga områden runt staden Itri i Lazio-regionen i Italien. Det milda klimatet och den rika jorden i området ger oliverna deras karaktäristiska smak och textur.

  Användning: Itrana-oliver är mångsidiga och kan användas på olika sätt i köket. De är läckra att äta på egen hand som en aptitretare eller som en del av en antipasto-tallrik. De kan också användas som en ingrediens i olika rätter, inklusive sallader, pastarätter och pizza.

  Kulturell betydelse: Itrana-oliver är en viktig del av den lokala matkulturen i Lazio-regionen och har varit en uppskattad delikatess i området i århundraden. Deras distinkta smak och textur har gjort dem till en favorit bland matälskare över hela världen.

 • Prosciutto, den ikoniska lufttorkade skinkan från Italien, är en älskad del av den italienska matkulturen och en kulinarisk skatt som lockar matälskare över hela världen. Bland de olika varianterna av prosciutto så står Prosciutto di Parma ut som en kvalitetsmärkt och välrenommerad delikatess som representerar den bästa italienska gastronomin.

  Med rötter som sträcker sig tillbaka till antiken har prosciutto en lång tradition av hantverk och noggrannhet. Tillverkningsprocessen för Prosciutto di Parma är en konstform som kräver skicklighet och tålamod. Endast de finaste kvalitetssvinen används, och skinkorna kryddas med havssalt och får sedan mogna under en lång period i de mjuka luftströmmarna från Parma-regionens kullar. Detta resulterar i en skinka med en distinkt smakprofil som balanserar sälta, sötma och en nötig underton.

  Prosciutto di Parma är inte bara känd för sin utsökta smak utan också för sin mångsidighet i köket. Den kan avnjutas skivad tunt och serveras som en elegant aptitretare eller en delikat pålägg till bröd och ost. Dessutom kan Prosciutto di Parma användas som en smakrik ingrediens i olika rätter, från pastarätter till sallader och pizza.

  Passion och tradition

  Dessutom är Prosciutto di Parma mer än bara en skinka - den är en symbol för den italienska matkulturen och ett uttryck för passion och tradition. Genom århundradena har prosciutto varit en viktig del av det italienska köket och en källa till stolthet för de människor som tillverkar den.

  Så låt oss lyfta ett glas av det bästa av Italien och njuta av den utsökta smaken av Prosciutto di Parma - en kulinarisk upplevelse som tar oss med på en resa genom det bästa av italiensk matkultur och tradition.

  Prosciutto crudo är en traditionell italiensk lufttorkad skinka som är känd för sin delikata smak och unika textur. Till skillnad från kokt skinka behåller prosciutto crudo sin saftighet och konsistens genom att lufttorkas under en längre tid.

  För att göra prosciutto crudo väljs högkvalitativt fläskkött som kryddas med havssalt och långsamt torkas under flera månader eller till och med år. Under denna process mognar skinkan och utvecklar en intensiv och rik smak, samtidigt som den behåller sin saftighet och möra konsistens.

  Prosciutto crudo serveras vanligtvis skivad tunnt och kan avnjutas på egen hand som en delikat aptitretare eller som en del av en smakrik antipasto-tallrik. Dess distinkta smak och mångsidighet gör den till ett populärt tillägg till många rätter, från sallader till pasta och pizza.

  Med sin långa historia och kulturella betydelse representerar prosciutto crudo en viktig del av den italienska matkulturen och är en uppskattad delikatess runt om i världen.

 • Parmigiano Reggiano, ofta kallad "kungen av ostar", är en av de mest berömda och älskade ostarna från Italien. Denna ädla ost tillverkas enligt strikta traditioner i de italienska regionerna Parma, Reggio Emilia, Modena och delar av Bologna och Mantua.

  Smak: Parmigiano Reggiano har en rik och djup smakprofil som är kraftfull och komplex. Dess salta och nötiga smak kompletteras av subtila toner av fruktighet och kryddighet. Ju mer mogna osten är, desto intensivare blir dess smak.

  Textur: Osten har en fast och kristallin textur som smälter i munnen och efterlämnar en långvarig eftersmak. Den krispiga och kristalliniska konsistensen kommer från de små, knapriga kalciumkristallerna som bildas under ostens långa mognadsprocess.

  Ursprung: Parmigiano Reggiano tillverkas enligt en gammal metod som sträcker sig tillbaka till Medeltiden. Endast de finaste ingredienserna används: opastöriserad komjölk från kor som betar på gröna ängar och havssalt. Osten får sedan mogna i minst 12 månader, och många av de finaste exemplaren mogna ännu längre, upp till 36 månader eller mer.

  Användning: Parmigiano Reggiano är en mångsidig ost som används i många italienska rätter. Den kan strös över pasta, risotto eller sallader, användas som en delikat aptitretare tillsammans med frukt eller nötter, eller helt enkelt avnjutas på egen hand.

  Kulturell betydelse: Parmigiano Reggiano är inte bara en ost; det är en symbol för italiensk matkultur och hantverk. Dess anseende som en av världens finaste ostar har cementerats genom århundraden av tradition och hängivenhet till kvalitet.

  Sammanfattningsvis är Parmigiano Reggiano en ost som förtjänar sin plats i centrum av det italienska köket. Med sin rika smak, distinkta textur och hantverksmässiga tillverkningsprocess är det en ost som hyllas över hela världen för sin överlägsna kvalitet och smak.

 • Salami Milano, även känd som salami Milano, är en av de mest kända och älskade salamityperna från Italien. Denna salami tillverkas enligt traditionella metoder och har en distinkt smakprofil som har gjort den populär över hela världen.

  Smak och textur: Salami Milano är känd för sin milda och förföriska smak, som kombinerar noga utvalda kryddor och örter med fina köttbitar. Den har en mjuk och saftig textur som gör den till ett perfekt komplement till en mängd olika rätter.

  Tillverkningsmetod: För att tillverka Salami Milano används fina bitar av fläskkött som kryddas med en blandning av peppar, vitlök, kryddnejlika och andra kryddor. Köttet får sedan mogna under en kontrollerad period för att utveckla sin distinkta smak och textur.

  Användning: Salami Milano är mångsidig och kan användas på olika sätt i köket. Den kan serveras skivad tunnt som en delikat aptitretare, tillsammans med ost och oliver i en antipasto-tallrik, eller som en del av en smakrik sandwich eller pizza.

 • Salami Napoli är en annan älskad salamityp från Italien, känd för sin kraftfulla smak och distinkta karaktär. Denna salami tillverkas enligt gamla traditioner och har blivit en favorit bland matälskare över hela världen.

  Smak och textur: Salami Napoli har en rik och kryddig smakprofil med en lätt sälta och en hint av värme. Den har en fast och saftig textur som kompletterar dess djärva smak och gör den till ett populärt val för de som söker en autentisk italiensk smakupplevelse.

  Tillverkningsmetod: För att tillverka Salami Napoli används fina bitar av fläskkött som kryddas med en blandning av kryddor och örter, inklusive peppar, paprika, fänkål och rökt paprika. Köttet får sedan mogna under en längre period för att utveckla sin kraftfulla smak och karaktär.

  Användning: Salami Napoli är en mångsidig salami som kan användas på olika sätt i köket. Den kan serveras skivad tunnt som en aptitretare eller som en del av en antipasto-tallrik. Den är också en populär ingrediens i många italienska rätter, inklusive pasta, pizza och sallader.

 • Crema di Balsamico är en koncentrerad form av balsamvinäger som har en söt och komplex smakprofil. Till skillnad från traditionell balsamvinäger är crema di Balsamico tjockare och mer sirapsliknande i konsistensen, vilket gör den perfekt för att dekorera och förhöja smaken på olika rätter.

  Smak: Crema di Balsamico har en balanserad smak av sötma och syra, med toner av fruktighet och kryddighet. Dess distinkta smak är en följd av den långa mognadsprocessen som balsamvinägern genomgår, vilket resulterar i en komplex och väl avrundad smakprofil.

  Konsistens: Crema di Balsamico har en tjock och sirapsliknande konsistens som gör den lätt att applicera och dekorera med. Dess viskositet gör den idealisk för att ringla över sallader, ostbrickor, grillade grönsaker och desserter för att ge dem en söt och syrlig touch.

  Användning: Crema di Balsamico är mångsidig och kan användas på olika sätt i köket. Den kan användas som en dekorativ touch för att förhöja presentationen av olika rätter eller som en smakförstärkare för att lägga till komplexitet och djup till smaken. Den är också en populär ingrediens i många recept för marinader, dressingar och såser.

  Kulturell betydelse: Crema di Balsamico har sitt ursprung i Modena och Reggio Emilia-regionerna i Italien och har varit en uppskattad delikatess i området i århundraden. Dess unika smak och användning har gjort den till en favorit bland kockar och matälskare över hela världen.
   

 • I italiensk matlagning används ett brett utbud av kryddor och örter för att förbättra smakerna och ge rätterna en karakteristisk italiensk smakprofil. Här är några av de vanligaste kryddorna och örterna som används i italiensk matlagning:

  • Basilika (Basilico): En av de mest kända italienska örterna, basilika är en nyckelingrediens i pesto och används också färsk i många pastarätter, sallader och tomatbaserade såser.
  • Oregano Denna krydda ger en aromatisk och pepprig smak och är en viktig ingrediens i italienska pizzor, pasta- och tomatsåser samt i sallader.
  • Rosmarin (Rosmarino): Rosmarin är en robust ört som används ofta i italienska kött- och kycklingrätter, särskilt i grillade eller stekta rätter. Den används också i färsk form för att smaksätta bröd och potatis.
  • Timjan (Timo): Timjan används i både färsk och torkad form i italienska rätter, särskilt i långsamma kokta grytor och såser. Dess aromatiska smak kompletterar en rad olika ingredienser.
  • Persilja (Prezzemolo): Persilja används ofta som en garnityr och smaksättare i italienska rätter. Den används färskhackad i allt från pasta- och risrätter till sallader och soppor.
  • Salvia (Salvia): Salvia är en aromatisk ört som används i italienska rätter, särskilt i fyllningar för ravioli och andra pastaformer, samt i kötträtter och såser.
  • Vitlök (Aglio): Vitlök är en oumbärlig ingrediens i italiensk matlagning och används i allt från tomatsåser och marinader till bröd och grillade grönsaker.
  • Svartpeppar (Pepe nero): Svartpeppar är en vanlig krydda som används för att ge smak åt en rad olika italienska rätter, inklusive pastasåser, sallader och kött.
  • Fänkål (Finocchio): Fänkål används ofta i italiensk matlagning, särskilt i korvar, sallader och såser. Dess lätt lakritssmak kompletterar många italienska rätter.
  • Citronskal (Scorza di limone): Citronskal används för att ge en ljus och frisk smak åt många italienska rätter, inklusive fisk, skaldjur och desserter.
    

  Dessa är bara några exempel på de vanligaste kryddorna och örterna som används i italiensk matlagning. Kombinationen av dessa kryddor och örter ger italienska rätter deras karakteristiska smak och arom.

  Vi har tagit fram två kryddblandningar; Bruschetta Classic krydda och Bruschetta Wild Garlic, som passar perfekt som smaksättare i maträtter, till röror och dip samt spread. Tips! Blanda 1 del krydda med 2 delar vatten, låt svälla, rör om och avsluta med lite olivolja.

Prosciutto Crudo

Italiensk Prosciutto Crudo av hög kvalité, lufttorkad 11 månader. Lätt sälta och fin doft av mognad. Perfekt till antipasti, bufféer och till matlagning.

Bruschetta Classic

Bruschetta kryddmix med smak av Italien! För pesto, dip, såser och kryddning. TAPAS: 1 del kryddmix, 2 delar vatten, rör om och svälla i 5-10 minuter, toppa av med olivolja. Bred på baguette och servera med Serranoskinka. Bred på rostat bröd och toppa med skivad mozzarellaost och skivad tomat om lott. KRYDDSMÖR: Blanda 1-2 tsk kryddmix med 100g smör. KALL SÅS: Blanda 1-2 tsk kryddmix med 2 dl crème fraiche. Smaka av med salt.

Parmigiano Reggiano, 16+ mån, D.O.P.

Äkta Parmigiano Reggiano lagrad 16+ månader! Från Emilia Romagna. Härkomstcertifierad. Kompakt, torr,något grynig, hård men smälter ändå i munnen på ett formidabelt sätt med sin långa smak! Mycket fin balans mellan styrka/ sälta. En ostbricka är inte komplett utan denna kung av hårdost, men passar lika bra till god matlagning.

Dadel Crema di Balsamico

Smak av solmogna dadlar med låg sötma. Passar fint till sallad, ost och som smaksättare i såser. En favorit, fantastisk till Chévre-ost, lagrade ostar med torra och sälta. Perfekt att smaka av rödvinsbaserade såser och grytor. God till sallader där sälta och sötma kombineras.

Nocellara Oliver, med kärna

Nocellara oliver i påse, gröna med kärna, oliver med en fräsch och aromatisk smak. Olivköttet är fast och lite krispigt, passar perfekt som tilltugg, till tapasbrickan och som snacks.

Salami Milano

Italiensk stolthet och själva ursprunget till salami. Milt kryddig aromatisk lufttorkad salami. Perfekt till antipasti och som pålägg. Helt enligt traditionen i Milano.