Citron och marängpaj med knaster av marconamandlar. Perfekt kombination av syrligt, sött och lite salt i miniatyrpajer.
Citron och marängpajer
Medel
Ingredienser
Pajdeg
250 g Färdig mör- eller pajdeg
Lemon curd
2 st Gelatinblad
2 dl Citronjuice
2 st Citroner, citronzest
1 1/2 dl Strösocker
4 st Äggulor
4 st Ägg
150 g Smör
Maräng
4 st Äggvitor
2 1/2 dl Strösocker
3/4 dl Vatten
Gör så här
Rulla ut mördegen, stansa ut små rundlar och tryck ut dem i små formar. Nagga med en gaffel och ställ dem kallt, gärna frysen i ca 20-30 minuter.
Sätt på ugnen på 225°C.
Grädda minipajerna 5-10 minuter tills de är så där gyllenfina, låt svalna ordentligt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda citronjuice tillsammans med citronzest, socker, äggulor i en kastrull. Sjud på svag till medelvärme beroende på spis. Rör om hela tiden till den tjocknar, det tar ca 3-5 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen och därefter smöret. Ta lite i taget av smöret.
Finhacka marconamandlarna och blanda ner i kastrullen.
Fyll nu dina minipajskal med lemoncurd, låt stelna i kylen i upp till 2 timmar.
Vispa upp äggvitor till en fast maräng, med elvisp eller i maskin.
Häll ner vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121°C.
Nu kommer det trixiga, vispa marängen på hög hastighet och häll sockerlagen i en tunn stråle ner i marängen och vispa i 5-10 minuter tills marängen svalnar.
Spritsa ut marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare. Förvara dem i kylen innan servering.