Citron och marängpajer

Medel

Citron och marängpaj med knaster av marconamandlar. Perfekt kombination av syrligt, sött och lite salt i miniatyrpajer.

Ingredienser

Pajdeg

250 g Färdig mör- eller pajdeg

Lemon curd

2 st Gelatinblad

2 dl Citronjuice

2 st Citroner, citronzest

1 1/2 dl Strösocker

4 st Äggulor

4 st Ägg

150 g Smör

Maräng

4 st Äggvitor

2 1/2 dl Strösocker

3/4 dl Vatten

Gör så här

Rulla ut mördegen, stansa ut små rundlar och tryck ut dem i små formar. Nagga med en gaffel och ställ dem kallt, gärna frysen i ca 20-30 minuter.

Sätt på ugnen på 225°C.

Grädda minipajerna 5-10 minuter tills de är så där gyllenfina, låt svalna ordentligt.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Blanda citronjuice tillsammans med citronzest, socker, äggulor i en kastrull. Sjud på svag till medelvärme beroende på spis. Rör om hela tiden till den tjocknar, det tar ca 3-5 minuter.

Ta av kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen och därefter smöret. Ta lite i taget av smöret.

Finhacka marconamandlarna och blanda ner i kastrullen.

Fyll nu dina minipajskal med lemoncurd, låt stelna i kylen i upp till 2 timmar.

Vispa upp äggvitor till en fast maräng, med elvisp eller i maskin.

Häll ner vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121°C.

Nu kommer det trixiga, vispa marängen på hög hastighet och häll sockerlagen i en tunn stråle ner i marängen och vispa i 5-10 minuter tills marängen svalnar.

Spritsa ut marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare. Förvara dem i kylen innan servering.

Kopierat!

Produkter i receptet