Inspiration

Marcona mandlar

Marconamandlar anses vara världens finaste mandlar och växer enbart längs den spanska medelhavskusten, mellan Tarragona i norr och Malaga i söder.

Mandeln är rundare, kortare och mjukare än den klassiska kaliforniska mandeln och har högre koncentration av bra fetter. När de mogna mandlarna plockas är smaken söt och smörig, nästan helt utan bitterhet.

Växtperioden är från februari när träden går i blom. Frukten som är 3-6 centimeter lång växer från mars till april och mognar sedan i juli månad. Då torkar skalet ihop, blir läderartat i sin struktur och släpper kärnan som har ett hårt, rynkigt och ljusbrunt skal. Innanför detta, i sin tur, finns guldet. Ett litet äggformat och tillplattat frö som ska bli själva mandeln.

marcona_mandlar_skörd.png

Skördetid på sensommaren

I augusti och september är det dags för skörd. Likt vid olivskörden skakas mandeln ner från trädens grenar och faller mjukt på breda tygsjok som med noggrannhet bretts ut på marken nedanför. Mandlarna skalas, torkas och rostas sedan i solrosolja och smaksätts därefter med havssalt, citron, tryffel och rosmarin.

Grymt gott till dessert och tappas

Perfekt till tapasbrickan, som snacks eller topping på sallad, maträtt och dessert. Tips! Vispa grädde och mascarpone fluffigt. Ta fram ett glas och smula ner kardemummakakor, varva kaksmulor med fluffigt vispad mascarponegrädde och svart körsbärsmarmelad och avsluta med finhackade Marcona mandlar med citronsmak och ett myntablad.

Du hittar våra smaksatta mandlar i välsorterade delikatessdiskar hos ICA. Välj mellan; Citron, Havssalt, Rosmarin och Tryffel. Hittar du dem inte – fråga i din ICA butik så kan de beställa hem dem!