Albóndigas

Medel

Albóndigas är spanska köttbullar som serveras i mustig tomatssås. Serveras ofta i het panna på tapasbarer i både Spanien och Mexico. Vi har smaksatt våra köttbullar med den spanska kryddan Patatas Bravas för lite sting!

Ingredienser

Albóndigas

500 g nötfärs (vego/sojafärs)

1 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

1 knippe bladpersilja

1 msk Patatas Bravas krydda

1 st ägg

2 msk ströbröd

Olivolja

Tomatsås

1 gul lök, 1 tsk socker, 1 tsk oregano, 1 burk finkrossade tomater, 1 dl vitt vin, bladpersilja.

Gör så här

Blanda ägg, finhackad lök/persilja/vitlök, Patatas Bravas krydda tillsammans med köttfärsen. Arbeta ihop.

Forma och rulla färsblandningen till lagom stora bollar.

Hetta upp oljan i en djup stekpanna. Stek bullarna tills de fått en fin gyllene färg. Låt de vila på en bit hushållspapper och rinna av.

Tomatsås: Spara oljan i pannan, fräs finhackad lök, tillsätt socker och oregano. Tillsätt de krossade tomaterna och vinet. Lått puttra i cirka 10 minuter. Lägg i köttbullarna och servera med finhackad bladpersilja över.

Kopierat!

Produkter i receptet

Albondigas eller spanska köttbullar

 • Albóndigas är en spansk rätt som består av små köttbullar som vanligtvis är tillagade i en tomatsås. Dessa köttbullar är traditionellt gjorda av en blandning av kött (vanligtvis nötkött eller lammfärs) blandat med kryddor, lök, vitlök, brödsmulor och ägg för att binda ihop smeten.

  Albóndigas är populära i många delar av den spansktalande världen och finns i olika variationer beroende på region och personliga preferenser. Oavsett variation är de vanligtvis en hjärtevärmande och välsmakande rätt som är omtyckt av många.

  Ursprunget till albondigas är inte entydigt fastställt, men rätten är känd för att ha sitt ursprung i det spansktalande området. Spanien anses vara den främsta kandidaten för ursprunget till albondigas, och det är där rätten är mest förknippad med.

 • När det kommer till de spanska köttbullarna, skiljer de sig lite från de traditionella svenska köttbullarna. Skillnaderna ligger främst i smakprofilen och kryddningen. De spanska köttbullarna har vanligtvis en starkare smakprofil med användning av kryddor som paprika, spansk oregano och ibland saffran. Dessutom kan de serveras på olika sätt, antingen som en del av en tapasrätt, i en soppa eller med en sidorätt som ris eller potatis.

 • För att tillaga traditionella spanska köttbullar till tapas, följ vårt detaljerade recept som guidar dig genom varje steg, från att välja rätt ingredienser till tillagningsprocessen. Vårt recept hjälper dig att skapa smakrika och saftiga köttbullar som är perfekta att servera som en del av en tapasmåltid.

 • De ingredienser som behövs för att tillaga vårt klassiska albondigas recept är:
  Albondigas:
  Nötfärs, gul lök, vitlöksklyfta, bladpersilja, patatas bravas krydda, ägg, ströbröd och olivolja.

  Tomatsås:
  Gul lök, socker, oregano, finkrossade tomater, vitt vin och bladpersilja

 • För vårt recept med spanska köttbullar i tomatsås krävs inte mycket förberedelse. Efter att du inhandlat alla ingredienser är det bara att köra igång med matlagningen. Börja med att blanda ägg, finhackad lök/persilja/vitlök, Patatas Bravas krydda tillsammans med köttfärsen. Arbeta ihop och börja forma de spanska köttbullarna innan stekning.

 • För att komplettera en måltid med albondigas tapas, servera köttbullarna tillsammans med en sida av krämig potatis aioli och en fräsch grönsallad eller marinerade oliver. Rätten kan också ackompanjeras av olika sorters bröd, som en rustik baguette eller krispiga crostini, vilket är perfekt för att doppa i tomatsåsen och fånga upp alla härliga smaker.