En smakrik resa av en matkonstnär

Catarina König bjuder in oss på en smakrik resa genom hennes matvärld, en resa som sträcker sig från barndomens kök till Mästerkockens triumfer och gastronomiska äventyr. Med en passion för mat som är lika smittande som den är smakrik delar hon med sig av sina erfarenheter, sina framgångar och sina visioner för framtiden.

Catarina König artikel matresa.png

För Catarina är matlagning mer än bara en vardaglig syssla – det är en konstform, en källa till glädje och en väg till kreativitet. Redan från barndomen lärde hon sig att uppskatta matens mångfald och njutningen av att skapa rätter som kittlade smaklökarna. Det var i hennes mammas kök som hon först förälskade sig i matlagningens konst.

- Min mammas förmåga att blanda smaker och skapa fantastiska rätter har verkligen inspirerat mig från första början. Denna kärlek till matlagning följde med henne genom hennes uppväxt och utvecklades till en passion som till slut skulle leda henne till en plats på den svenska matlagningens tron.

Från klädbutik till Kockens Kungarike

Året 2016 blev ett banbrytande år för Catarina när hon tog steget in i den glittrande världen av matlagningsshower. Att vinna titeln som Sveriges Mästerkock var inte bara en triumf för henne, det var också en ögonblicklig bekräftelse på hennes talang och passion för matlagning.

- Vinsten förändrade verkligen mitt liv, reflekterar hon.

- Från att ha drivit en klädbutik i Uppsala Centrum till att sadla om helt och bara jobba med mat – en dröm som gick i uppfyllelse!

Sedan dess har hon fortsatt att utforska gastronomins breda landskap med sina kulinariska bedrifter, inklusive att vinna titeln som Decenniets Mästerkock 2020.

Passion, kreativitet och smakexplosioner

Hennes matlagningsstil är lika mångfacetterad som den är fängslande. Med influenser från världens alla hörn och en ovillkorlig kärlek till smaker och dofter skapar hon rätter som är lika vackra som de är läckra.

- Min matlagningsstil är rätt bred, berättar hon.

- Jag intresserar mig av alla världskök och mixar gärna olika kulinariska traditioner. Vi har rest otroligt mycket i min uppväxt, vilket har gett mig möjligheten att verkligen utforska alla världens kök. Jag tror att det är det som har format mig och min syn på matlagning och att vara öppen för all typ av mat. 

Denna öppenhet för nya smaker och tekniker har gjort henne till en av landets mest eftertraktade kockar och matkreatörer. Hennes kreativa rätter och innovativa tillvägagångssätt till matlagning har gjort henne till en favorit både bland matentusiaster och finsmakare.

Samarbete med PAUL och THOM

För henne är matlagning mer än bara ett yrke – det är en passion som hon brinner för att dela med sig av till andra. Med framtiden i sikte och nya projekt på horisonten ser hon fram emot att fortsätta inspirera och överraska sina fans med sina kreativa matupplevelser. Ett av hennes senaste och intressanta projekt är samarbetet med PAUL och THOM, för att skapa en produktserie med Goudaostar av högsta kvalitet. 

- Jag älskar serien Saluhall. Alltid noga utvalda råvaror med hög kvalitet och fantastiska smakupplevelser. 

- Tillsammans med PAUL och THOM har vi verkligen hittat en fantastisk osttillverkare i Nederländerna med egna mjölkbönder. Korna strövar fritt minst 6 månader om året och äter mestadels gräs, vilket påverkar mjölken. Alla ostar tillverkas på helmjölk, lagras naturligt och skummas inte. Detta bidrar till en krämigare ost och även vid långlagring så smular inte osten. 

- Det unika med PAUL och THOM är att de är oerhört engagerade och innovativa i sin produktutveckling. Allt är genomtänkt och noga utvalt med full koll på hela produktkedjan från ”ax till limpa”. Och de har ett nära samarbete med sina producenter och är mer än en leverantör – de brinner verkligen för goda råvaror och smakupplevelser. 

- Min roll har främst varit att välja ut dessa 4 olika Goudaostar till sortimentet från milt krämig till långlagrad fylld med smak och härliga saltkristaller. Och jag har valt att sätta mina egna namn; Creamy lagrad i 2 månader, Grande lagrad i 6 månader, Reserva lagrad i 12 månader och Deluxe lagrad i 24 månader.  

- Målet med serien är såklart att ta ost- och charkbrickan till en ny nivå där hemma och att alla skall älska ostarna, samt alltid välja dessa före andra, säger Catarina. 
Osten är lite blekare än andra ostar och blir nästan honungsfärgad vid 24 månaders lagring. De är även fria från färgämnen och innehåller endast ystenzym.

Med hennes passion för god mat och Saluhalls engagemang för kvalitet har detta samarbete resulterat i en serie Goudaostar som är lika delikata som de är utsökta.

En matresa som fortsätter

Genom sina kulinariska äventyr och gastronomiska bedrifter har hon erövrat hjärtan och smaklökar över hela landet och inspirerat en hel generation av matentusiaster att utforska smakens underbara värld. Med framtiden i sikte och smakerna i fokus fortsätter hennes matresa att vara en smakrik och spännande resa genom matvärlden.

Resan har såklart inte varit enkel, men varje utmaning och varje motgång har bara stärkt hennes beslutsamhet och drivkraft att lyckas. Att gå från att driva en klädbutik till att erövra mästarkockstitlar är en resa som krävde mod, hängivenhet och passion för matlagningens konst. Men Catarina tog det steget och belönades rikligt för sitt mod och sin talang.

Med framtiden i sikte och nya projekt på horisonten fortsätter Catarina att inspirera och överraska med sina gastronomiska äventyr. Genom samarbeten strävar hon ständigt efter att lyfta matlagningen till nya höjder och att skapa smakupplevelser som berör både hjärta och själ.

- Jag älskar att jobba hårt och att arbeta efter nya chanser och möjligheter. 

- Det är genom passion, engagemang och en outtröttlig strävan efter perfektion som jag tror att vi kan skapa magi i köket och dela den med världen. Och därför valde jag att arbeta med just PAUL och THOM, avslutar hon.

En sista smak av inspiration

Catarina König är mer än bara en kock – hon är som sagt smakens konstnär, en kulinarisk visionär och en inspirationskälla för en hel generation av matälskare.

Genom sitt arbete, sin passion och sitt engagemang för matlagning har hon blivit en ikon inom den svenska matvärlden och en förebild för alla som strävar efter att följa sina drömmar och att skapa något vackert med sina händer och sitt hjärta.

Och så fortsätter nog Catarinas matresa, genom smakernas labyrint och över kulinariska berg och dalar. Och med varje rätt hon skapar och varje måltid hon delar sprider hon en smak av glädje, kreativitet och kärlek till mat överallt hon går.

FAKTA:
Vid tillverkning används endast helmjölk (helmjölk är värmebehandlad mjölk med en fetthalt på minst 3,50 % (m/m) och skummas inte under tillverkningen. Detta innebär att vår långlagrade ost inte smular på samma sätt som andra ostar i samma kategori. Korna strövar fritt 6 månader om året och äter mestadels gräs, även inomhus. Osten har en naturell ostfärg, lite blekare än andra ostar, då den är fri från färgämnen. Osten innehåller endast ystenzym, alltså mikrobiell "löpe" som tillverkas av mikroorganismer.

Följ även Catarina på Instagram @matfashionistan!

5 lite mer udda frågor:

  • - Då skulle jag bjuda in Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström på middag för att det var med dem min matkarriär startade. Det hade varit trevligt att avnjuta en härlig middag med dem i lugnan ro istället för panikstressen i mästerkocksköket man utsatts för.. haha! (Prata och dricka goda viner med Mischa hade inte varit fel heller) Vi har i och för sig bestämt att vi snart skall ta ett glas bubbel ihop.

  • - Då skulle jag vilja äta en hängmörad ryggbiff av mjölkko eller fjällko, nyfriterade krispiga pommes och en hemslagen bearnaisesås. Det är något utav det godaste jag vet. Kan äta det varje helg om jag får. 

  • - Ja säkert, haha jag älskar fiskbullar i dillsås. Har alltid burkar hemma i skafferiet. Samt att jag älskar citron och vinäger på allt. Jag häller alltid vinäger på mitt ris och massa citronsaft på min potatis om vi tex äter fisk. Jag älskar verkligen syra i mat!

  • Jag tycker inte att frågorna är så konstiga. Men det kan verkligen komma vilka frågor som helst.. Ofta undrar folk hur länge innan man kan förbereda saker och ting. 
    Folk verkar vilja vara klara med mycket när gästerna kommer, men jag kan tycka att det är kul att titta på när andra lagar mat. Tex att man gör såsen inför gästerna eller dylikt. Det är bara mysigt för gästen. 

  • - ÄLSKAR torkat renkött och goda ostar.